Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
William Nannes, J.P. Beemsterboer Food Traders:

"We moeten ons niet uit de markt prijzen"

Tholen - Na een prijsstijging eerder deze maand voor de uien, liep de prijs deze week weer verder op. "Voor de betere uien wordt voor volgende week 50 cent in de baal gevraagd", vertelt William Nannes. Hij heeft z'n twijfels bij het hoge prijsniveau. "We moeten ons niet uit de markt prijzen. Ik vind het voor de Afrikaanse portemonnee best heftig."

"Telers zitten erg vast op hun uien en marges voor de verwerker zijn er niet of nauwelijks aanwezig. Men durft dan ook niet echt te kopen momenteel. De prijsstijging werd voornamelijk geïnitieerd door een koopronde bij de verpakkers die afgewacht hadden", vertelt William. "Maar ik verwacht een keer een keerpunt dat het stiller wordt. Het is niet zo dat de verpakkers dik in de overuren draaien."

"Dat zie je ook terug in de exportcijfers, die gewoon 20% achterlopen. De export naar Senegal is weliswaar ongeveer gelijk met vorig jaar, maar het land was wel vijf weken eerder open, waardoor het exportvolume eigenlijk hoger had moeten liggen. Dat zegt iets over het consumptiegedrag. Met deze prijzen zie je andere kapers op de kust, zo zitten de Chinese uien ons dwars."

"Ik verwacht dat we de komende weken nog wel op dit niveau door zullen draaien. Traditiegetrouw gaat Senegal per 1 januari dicht, al ging er de afgelopen jaren ook na Nieuwjaarsdag nog weleens een boot achteraan. Ook verder zijn er weinig uitschieters op de exportbestemmingen. Af en toe komt Brazili├ź voorbij, maar vaak schrikken ze als ze onze prijzen horen."

"Daarbij valt de kwaliteit gewoon niet mee. Er zitten mooie partijen tussen, maar er zijn ook genoeg partijen met inwendige problemen, fusarium of schot. Dat maakt de uien de prijs kwalitatief in feite niet waard", constateert de exporteur. "De markt van de rode uien is helemaal schaars. Voor grove rode uien (60-80) betaal je zomaar 80 cent."

Voor meer informatie:
William Nannes
J.P. Beemsterboer Food Traders
+31 226396408
william@jpb.nl
www.beemsterboer.nl