Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Frigo opent multimodaal koel- en vrieshuis in Moerdijk

Tholen - Afgelopen zaterdag werd in Moerdijk het nieuwe warehouse van Frigo Warehousing feestelijk geopend. Het bedrijf opende hiermee officieel haar vierde vestiging die als hoofdvestiging is aangewezen. Frigo biedt diensten aan als forwarding, easyfresh en warehousing. Hiermee is het een echt dienst- en service verlenend bedrijf die een totaaloplossing aanbiedt van producent tot eindgebruiker.

De afdeling forwarding verzorgt groupage en distributie. Producten komen in Nederland binnen en worden vandaaruit verder wereldwijd vervoerd. In samenwerking met partners kan dat per truck, trein en per schip zijn. Frigo beschikt over 250 45ft. reefercontainers, die via short sea worden ingezet tussen havens in Spanje, Nederland, het VK, Ierland en Scandinavië. De locatie in Moerdijk beschikt over een eigen kade van 300 meter die naadloos aansluit in het logistieke plaatje.


Erik Janse voor het nieuwe pand

Easyfresh Logistics
Frigo is mede-eigenaar van Easyfresh Logistics met kantoren in Valencia – Spanje, Santiago – Chili, Puerto Mont – Chili en Dublin – Ierland en Breda - Nederland. Ook is er een rechtstreekse verbinding tussen Rotterdam en Brazilië. Met dit bedrijf worden (geconditioneerde) deep-sea transporten uitgevoerd. Easyfresh heeft 126 agentschappen in meer dan 60 landen die met hun kennis van de lokale markt en regelgeving onmisbaar zijn om transporten probleemloos af te kunnen leveren waar ook ter wereld. Met de drie takken waaruit Frigo opereert kan een compleet logistiek plaatje worden neergezet vanaf één pakketje tot complete scheepsladingen.

In Breda heeft het bedrijf drie warehouses. In totaal beschikt het bedrijf (Breda en Moerdijk) over zo’n, 90.000 palletplaatsen. Frigo heeft zich in de loop van de jaren ontwikkeld van vrieshuis tot een bedrijf dat temperatuur gecontroleerde foodlogistiek aanbiedt (value added). Het bedrijf wordt bestuurd door de familie Van Elderen die in het jaar 2000 is gestart met de onderneming. Het bedrijf is nu onderdeel van de CubeCold-groep en inmiddels is de tweede generatie Van Elderen actief in het bedrijf.

Eigen kade van 300 meter
Op de nieuwe vestiging is rekening gehouden met groei als logistiek dienstverlener die het complete koel- vriesplaatje kan aanbieden tot -25 graden Celcius in koel-, vries goederen en ambient. Hier beschikt het bedrijf over een eigen kade van 300 meter met een diepgang van 9 meter. Producten die per schip worden aangevoerd kunnen vanuit de Moerdijk-locatie verder worden vervoerd naar het binnenland via vrachtwagen of railverbinding. Zijn er extra handelingen nodig (ompakken, inpakken etc.) dan kan het bedrijf dit ook aanbieden.

In het nieuwe gebouw is een Border Inspection Point (BIP) gerealiseerd. Hier worden alle producten gekeurd en douaneformaliteiten geregeld. Alle benodigde documenten kunnen worden verzorgd, KCB-keuringen en vergunningen zijn aanwezig. De NVWA kan hier over een eigen kantoor beschikken, er zijn gesprekken gaande met de NVWA om deze ruimte zo snel mogelijk te gaan gebruiken. “De bal ligt bij NVWA,” aldus Ewoud van Elderen. Er zijn in het BIP twee ruime temperatuurgeregelde keuringsruimten beschikbaar, drie docks en een vries- en koel-quarantaine cel.

De Moerdijk-vestiging heeft 50.000 verrijdbare palletplaatsen waarvan in dit stadium 90% diepvries en de resterende 10% koel of ambient is. Op AGF-gebied zijn de cellen op dit moment gevuld met sappen, fruitpulp, geschilde uien (uit China), uienringen en knoflook.


Bevroren knoflook wacht op verwerking

De bedoeling is om steeds meer AGF-producten te behandelen, dit kan zowel bio als gangbaar zijn. Het bedrijf is SKAL gecertificeerd. “Het nieuwe gebouw is multifunctioneel en alles staat klaar om snel te kunnen schakelen om voor de AGF-sector diensten aan te bieden zoals in- en ompakken, crossdocking, labelen, orderpicking, keuren van fruit via derden etc. Het bedrijf is bereid om te investeren in de machines om dat te realiseren in samenspraak met (potentiële) klanten.”

Om meer (AGF) dienstverlening te kunnen gaan doen is een entresolvloer van 4500 m2 gerealiseerd, geschikt voor 4.000 pallets op een temperatuur van 15 graden Celsius. Volgend jaar wordt hier ook koelen (+5) en vriezen (-20) mogelijk. De constructie van de entresolvloer is zodanig uitgevoerd dat deze net zoveel gewicht (3,5 ton per m2) aankan als de ondervloer. Op de verdieping kunnen pallets tot 3 hoog worden neergezet. Om pallets op de verdiepingsvloer te krijgen zijn 4 liften gerealiseerd met elk een hefvermogen van 5 ton. De expeditie ruimte van 0 tot 5 graden is voorzien van een tweeschil luchtsluis wat inhoudt dat er tussen de docks en de interne roldeuren van de geconditioneerde ruimte een gangpad zit. Hiermee wordt het temperatuurverlies tussen buiten- en binnen geminimaliseerd.


Erik Janse (Business Development director), Ewoud van Elderen (directeur), Reinier van Elderen (Founder) en Derk van Mackelenbergh (Nekovri - Nederlandse Vereniging voor Koel- en Vrieshuizen)

“Met de vestiging in Moerdijk is een pand neergezet dat ervoor zorgt dat de schakel rond is en het bedrijf klaar is voor de toekomst. Op het verlanglijstje staat nog de grote wens om een windmolen te mogen realiseren. Hiermee zou het bedrijf volledig ‘groen’ kunnen worden.” Met de zonnepanelen is een eerste stap gezet, hiermee kan 30% van de totale energiebehoefte worden gedekt. Restwarmte wordt gebruikt om het gebouw waar nodig te verwarmen. Om ook de laatste 70% te realiseren om energieneutraal te worden is het wachten op een vergunning van de gemeente Moerdijk. In de praktijk blijkt dat een moeilijke hobbel wat je niet zou verwachten van een overheid die ‘groen’ stimuleert.

Figs & Figures:

 • 3 secties: vries, koel en ambient
 • 1 cel: +5 graden 1500 pallets
 • 1 cel 0 graden Celsius voor 1000 pallets
 • 6 vriescellen van -18 tot -25 voor 43000 pallets.
 • Entresolvloer +15 tot + 18 graden/medio 2024 temperatuur gecontroleerd voor 4000 pallets(
 • 300 meter kade/9 meter diepgang met havenfaciliteiten
 • 24 laad en losdocks
 • 250 reefercontainers van 45ft./33 pallets
 • 1 border inspection points (BIP)
 • Noodstroom aggregaat
 • 6312 zonnepanelen op het dak
 • 4 cargoliften van 5 ton

Klik hier voor de fotoreportage

Voor meer informatie:
Erik Janse / Ewoud van Elderen
Frigo Warehousing BV
Coldstore facilities & logistics solutions
Tel +31 76 593 70 30
Email: [email protected]
www.frigobreda.com