Half oktober werden in het Rijnland de laatste uien van dit jaar geoogst. Konstantin Kreifelts, mededirecteur van de gelijknamige teelt- en handelsonderneming uit Vettweiß, vat samen dat het afzetseizoen vanwege de slechte kwaliteit een uitdaging was. "De oogstomstandigheden en opbrengst waren over het algemeen goed. We hebben dit jaar echter veel problemen met bacteriën en schimmels, die waarschijnlijk te wijten zijn aan de sterk wisselende weersomstandigheden, d.w.z. eerst droogte gevolgd door een lange periode van regen. Daardoor hebben we dit jaar een extra uitval van 10-15% in de sortering."

Volgens Kreifelts zullen de slechte kwaliteit en de hoge uitval vooral merkbaar zijn in de tweede helft van het seizoen. "Ik ben er vrij zeker van dat het algemene afkeurpercentage hoog zal blijven, wat uiteindelijk tot uiting zal komen in een krap aanbod. De afgelopen jaren konden we tot juni of zelfs juli leveren, maar dit seizoen moeten we rekening houden met een kortere leverperiode. Op dit moment ga ik ervan uit dat er tot uiterlijk mei aanvoer zal zijn van Duitse uien. In het noorden en oosten is de kwaliteit nog steeds in orde, maar hier in het westen en ook in Zuid-Duitsland is de kwaliteit onder het gemiddelde."


De broers Konstantin en Hubertus Kreifelts staan samen aan het roer van het familiebedrijf.

Prijsverhoging vanaf week 49
De eerste prijsstijgingen voor Rijnlandse producten worden verwacht vanaf week 49. De verdere prijsontwikkeling is volgens Kreifelts momenteel moeilijk te voorspellen. "De weersomstandigheden in de resterende dagen van november en in december zullen hierbij een beslissende rol spelen. Als er voor het einde van het jaar weer temperaturen van rond de 17 graden zijn, zullen velen proberen hun bewaaruien snel op de markt te brengen, omdat de toch al zwakkere kwaliteiten zich niet goed houden bij hoge temperaturen. Hetzelfde geldt voor nat, vochtig weer. Als het in december vrij koud wordt, zal de markt waarschijnlijk rustig blijven."

Optisch sorteren en areaalontwikkeling
Bijna 40 jaar geleden besloot vader Franz Kreifelts om uien te gaan telen naast de traditionele akkerbouw. In de loop der jaren werden zowel de teeltcapaciteiten als de handelsactiviteiten geleidelijk uitgebreid. Vandaag de dag staan de twee zonen Hubertus en Konstantin aan het roer van het bedrijf en leveren ze voornamelijk aan verpakkingsbedrijven voor de retail. Daarnaast wordt een deel van de producten zelf verpakt en rechtstreeks geleverd aan supermarkten. Optisch sorteren wordt al overwogen om in de toekomst aan de hoge eisen van de retail te kunnen voldoen. "We hebben nog steeds een conventioneel systeem. De industrie zal zich echter zodanig ontwikkelen dat het verwerken en sorteren onder gecontroleerde omstandigheden zal plaatsvinden. Vooral dit jaar laat iedereen zien hoe noodzakelijk deze technologie in de toekomst zal zijn. Op dit moment hebben we twee keer zoveel personeel nodig om het sorteerwerk uit te voeren. In ons geval is het grootste obstakel om het systeem daadwerkelijk aan te schaffen en de benodigde ruimte. We hebben een compactere oplossing nodig, anders zouden we onvermijdelijk een compleet nieuwe hal moeten bouwen."

Het areaal Duitse uien is de afgelopen jaren aanzienlijk gegroeid, terwijl de consumptie stagneerde. Er wordt nu ook veel geëxporteerd naar Nederland. "We blijven echter werken als regionale leverancier en we realiseren ons dat de Duitse consument een bepaalde basisconsumptie en -vraag heeft. Ik kan me echter voorstellen dat de manier waarop uien worden aangeboden en gekocht in de toekomst zal veranderen, bijvoorbeeld in de vorm van gesneden en geschilde uien. Maar dat valt nog te bezien." Er heeft de afgelopen decennia al een soortgelijke verschuiving plaatsgevonden in de verpakkingen, waarbij nu vooral netzakken van 500 g en 1 kg worden gebruikt in plaats van netzakken van 2 en 5 kg.

Optimalisatie van bestaande processen
Al met al is het bedrijf behoorlijk positief over de toekomst. "Onze taak is nu om verder te optimaliseren wat we in de afgelopen decennia hebben opgebouwd. We houden rekening met de hele keten - van teelt tot levering", besluit Kreifelts.

Voor meer informatie:
Konstantin Kreifelts
Kreifelts Zwiebeln
Burgweg 1
D-52391 Vettweiß, Dutisland
Tel: +49 (0)2424 1228
franz.kreifelts@t-online.de
www.kreifelts-zwiebeln.de