Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uienprijzen in Oekraïne stijgen, maar liggen nog steeds onder die van vorig jaar

Deze week zijn Oekraïense telers begonnen met het verhogen van de groothandelsprijs voor hun uien. De belangrijkste reden voor deze prijsstijging was het opraken van de voorraad goedkope uien, die niet geschikt waren voor langdurige bewaring. Ondertussen probeerden telers hoogwaardige producten op te slaan in de verwachting dat de prijzen later in het seizoen zouden stijgen, zoals gemeld door Eastfruit.

Vandaag bieden Oekraïense telers verse uien aan voor 12-16 UAH/kg (€0,30-0,40/kg), wat gemiddeld 20% meer is dan een week eerder. Marktdeelnemers melden dat de stijging van de uienprijzen heeft geleid tot een opmerkelijke opleving van de handelsactiviteit in dit segment, net voor de feestdagen. Ondanks de prijsstijging verkopen Oekraïense telers uien die nog steeds minstens 43% goedkoper zijn dan in dezelfde periode vorig jaar. De markt verwacht verdere prijsstijgingen voor uien, maar de vooruitzichten voor deze stijgingen zijn niet erg duidelijk.

Allereerst zijn de bewaaruien in veel landen, zoals Turkije, Egypte, Polen, Moldavië en alle landen van Centraal-Azië (Oezbekistan, Tadzjikistan, Kirgizië en Kazachstan) veel hoger dan een jaar geleden. In de EU was het totale productievolume over het algemeen hoger, ondanks lagere opbrengsten per hectare in veel landen en problemen met de kwaliteit.

Daarom kan de daadwerkelijke prijsontwikkeling de marktdeelnemers verrassen, aangezien iedereen inzet op prijsstijgingen en zoveel mogelijk uien opslaat.

Bron: east-fruit.com

Publicatiedatum: