Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
LKÖ KW 49:

'Lichte opwaartse trend kenmerkt Oostenrijkse uienmarkt, hoge sorteerverliezen bij wortelen'

De Oostenrijkse markt voor consumptieaardappelen bereidt zich momenteel voor op de aanstaande kerstdagen. Volgens de LKÖ (Landwirtschaftskammer Österreich) is er tot nu toe weinig veranderd aan de overwegend rustige maar gestage markt. De verlengde weekenden door de feestdagen en het begin van actieverkopen zouden echter voor het eerst een positieve invloed moeten hebben op de verkoopcijfers in de detailhandel. Naar verwachting zal de verkoop kort voor Kerst zijn hoogtepunt bereiken, om tussen de feestdagen traditioneel weer iets af te nemen.

Dit jaar lijkt de exportmarkt nauwelijks een onderwerp van gesprek te zijn, gezien de goed beheersbare voorraad in de opslag. De producentenprijzen zijn deze week onveranderd gebleven in vergelijking met vorige week. In Neder-Oostenrijk werden aan het begin van de week consumptieaardappelen nog steeds hoofdzakelijk overgenomen voor 45 euro per 100 kg, waarbij individuele kopers kortingen toepasten vanwege de hoge logistieke en sorteerkosten. Ook uit Opper-Oostenrijk werden ongewijzigde producentenprijzen gemeld, met een maximum van 50 euro per 100 kg.

Lichte opwaartse trend kenmerkt uienmarkt
De evenwichtige marktomstandigheden voor Oostenrijkse uien zetten zich voort. Er zijn nog steeds kwalitatief zwakkere partijen voor verkoop beschikbaar. Aan de verkoopzijde horen we van levendige exportactiviteiten naar Oost- en Zuid-Europa. De binnenlandse zaken blijven op een onveranderd niveau. Bij de prijzen is een lichte opwaartse trend waar te nemen. Voor middelgrote uien, schoongemaakt en gesorteerd in de kist, waren de prijzen aan het begin van de week meestal 40,- tot 45,- euro/100kg. Voor kleinere partijen werd aanzienlijk minder betaald en voor grotere uien meer.

Hoge uitval bij wortelen
Bij de verwerking van de dit jaar geoogste wortelen in Neder-Oostenrijk is een hoge uitval door muizenvraat en als gevolg van de hoge temperaturen in de herfst vastgesteld. De verkoopsituatie in binnen- en buitenland is onveranderd ten opzichte van vorige week. De prijzen blijven ook stabiel. Voor wortelen lagen de prijzen in de 5-kg-zak, afhankelijk van de kwaliteit, aan het begin van de week meestal tussen 55,- en 60,- euro/100kg.

Bron: LKÖ

Publicatiedatum: