Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vier volledig opgeleide keurmeesters bij Smeding Groenten en Fruit

“Volledig vakdiploma vergroot ons vermogen het werk op hoog niveau uit te voeren”

Tholen - Een feestelijk moment bij Smeding Groenten en Fruit. Na een intensief maar leuk opleidingstraject konden Arp Feitsma, Theo Weiland, Rinze Peterzon en Eelco Overzet het diploma Keurmeester AGF in ontvangst nemen. Naast de volledige diplomering van deze 4 keurmeesters, is de verwachting dat komend jaar wederom 3 keurmeesters binnen Smeding de opleiding afronden. Momenteel zijn 6 van de in totaal 10 medewerkers op de afdeling Kwaliteit volledig gecertificeerd.

Diploma-uitreiking Keurmeester AGF (vlnr) Arp Feitsma, Theo Weiland, Eelco Overzet en Rinze Peterzon met de trots ontvangen diploma’s

Smeding kiest ervoor om hun keurmeesters volledig te laten opleiden. “In een tijd waarin veel AGF-kennis verloren gaat door natuurlijk verloop met de pensionering van ‘de oude garde’ maar ook door de veranderende markt! Veilingen zijn grotendeels verdwenen en bedrijven gaan zich steeds meer en meer specialiseren in specifieke AGF-producten. Een volledig opgeleide keurmeester is dan niet nodig. Het is dus uniek dat bij Smeding op dit moment 6 volledig opgeleide keurmeesters werkzaam zijn met nog 4 medewerkers die in de afronding van het vakdiploma zitten”, aldus hoofd Kwaliteitsdienst Johan Schiffart van Smeding.

Hoog niveau
De onlangs gediplomeerde keurmeester Rinze Peterson kijkt positief en met trots terug op het traject dat, mede door uitstel in coronatijd, in totaal 5 jaar in beslag nam. “Ondanks de uitdagingen van het reizen, [vanuit St. Annaparochie, Friesland], hebben we de cursus altijd met plezier gevolgd. Het was goed georganiseerd met een deel theorie, praktijk en bedrijfsbezoeken, waarvan we veel hebben opgestoken. Door zowel het volgen van alle productmodules als de algemene modules hebben we niet alleen onze kennis vergroot, maar ook het vermogen om ons werk op een hoog niveau uit te voeren.”

Effectiever communiceren
Rinze werkt al ruim 14 jaar bij Smeding en had altijd al interesse in het keurmeesterschap. Hij volgde in totaal vijf A-modules en achttien P-modules. P-modules behandelen specifieke producten zoals vruchtgroenten, uien, knoflook, exoten, slasoorten, hardfruit, zachtfruit, enzovoort. A-modules gaan dieper in op communicatie, koeltechnieken, kwaliteitszorg, VCN-nummers en sociale hygiëne, die eigenlijk niet nodig zijn om te kunnen keuren, maar cruciaal zijn in de gereedschapskist van de keurmeester. “Het gaat niet alleen om het keuren zelf, maar ook om het begrijpen van de teelttechnieken, de geschiedenis, en de factoren die invloed hebben op de producten. Dit helpt ons bij het communiceren met zowel leveranciers als afnemers. Het vergroot ons begrip en stelt ons in staat om effectiever te communiceren over specifieke kwaliteitsaspecten”, licht Rinze toe.

Specifiek
“Het is essentieel om een gemeenschappelijke taal te hebben als het gaat om specifieke problemen. Het vakjargon is daarin belangrijk en communiceer je specifieker met de afnemer, bijvoorbeeld over Botrytis in plaats van een schimmel. Maar het is niet alleen een kwestie van oppervlakkig keuren. We kunnen in ons oordeel ook beter rekening houden met factoren zoals het weer, zowel lokaal als in andere regio's, bijvoorbeeld Spanje. Als het daar vriest, kunnen we verwachten dat producten zoals kropsla, tomaten en komkommers ook beïnvloed worden.”

Pittige A-modules
Als keurmeester ben je spin in het web tussen wat beschikbaar komt op de markt en de waarde ervan. Naast het oordeel over de kwaliteit is communicatie daarom van groot belang. “Dat leer je in de A-modules. Deze zijn pittig. Je krijgt meer droge leerstof dan in de P-modules. Sommige handelsbedrijven zien hier niet direct het belang van in, maar het is essentieel om een volledig begrip te hebben van het vak.”

Ketenreggiseur
“Aangezien we als Smeding kwaliteit hoog in het vaandel hebben staan, kiezen we er als een van de weinige bedrijven in Nederland voor, om te investeren in AGF-kennis door onze kwaliteitskeurmeesters alle modules te laten doorlopen. Hierdoor kan Smeding als AGF-specialist en ketenregisseur haar klanten in de foodservice, foodretail en online foodretail kwalitatief hoogwaardige producten bieden”, voegt Johan nog toe.

Erkend
De brancheopleiding Keurmeester AGF is erkend door Handel Groeit die daarmee het belang van deze hoogwaardige beroepsopleiding onderstreept. Gevoed door de eisen van de markt komen er steeds meer keur- en controlemomenten. Zowel bij de teler als bij de handel, tot in de winkel toe. De vraag naar professionele keurmeesters neemt hierdoor toe. Met de erkende brancheopleiding Keurmeester AGF is de keurmeester van nu voorbereid op de toekomst. De opleiding is tot stand gekomen vanuit de behoeften uit de branche zelf en met de kennis van ervaren keurmeesters opgezet. De opleiding is onlangs erkend door de branche, een belangrijke stap om het belang van de opleiding te benadrukken.

Voor meer informatie:
Johan de Schiffart
Smeding Groenten en Fruit
De Opfaart 1
9076 PG Sint Annaparochie
Tel.: +31 (0)88 0020 800
Mob.: +31 (0)6 10 98 97 81
jdeschiffart@smeding.nl
www.smeding.nl

Handel Groeit
Mariëlle Mets
Louis Pasteurlaan 6
2719 EE Zoetermeer
Tel.: +31 (0)6 15 57 65 81
m.mets@handelgroeit.nl
www.handelgroeit.nl