Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Desastreus hoge prijzen voor Duitse uien"

De afzet van Duitse consumptieaardappelen verloopt op dit moment erg soepel. "Er zijn de laatste tijd verschillende prijsstijgingen geweest. Dit heeft weer bijgedragen aan de terughoudendheid van de telers om te verkopen. Er wordt namelijk gespeculeerd op verdere prijsstijgingen in de komende weken. Persoonlijk verwacht ik ook dat de prijzen tegen Kerst nog iets zullen stijgen, hoewel ik niet categorisch kan uitsluiten dat de grens langzaam maar zeker is bereikt", schetst Slave Spaseski, aardappelgroothandelaar op de Berlijnse groothandelsmarkt en directeur van Openica.

Er zijn over het algemeen minder consumptieaardappelen beschikbaar voor de Duitse markt, vervolgt de aardappelhandelaar. "Veel producten worden momenteel geëxporteerd van Oost-Duitsland en Nedersaksen naar Oost-Europa, zoals Hongarije en Roemenië. Dit heeft effect op het aanbod op de Duitse markt."


Slave Spaseski (2e van links) en zijn team tijdens het groothandelsmarktbezoek van FreshPlaza.de in februari 2023

Volgens Spaseski is de huidige marktsituatie voor uien nog slechter dan voor aardappelen. "De prijzen voor Duitse producten zijn rampzalig en liggen soms 50% hoger dan vorig jaar. Rode pakuien zijn onlangs aanzienlijk gestegen en worden nu verkocht voor €0,70-0,80/kg. Ik zie tot nu toe geen kwaliteitsproblemen, hoewel we ons vaak niet eens realiseren hoeveel er al gesorteerd is voordat de producten ons bereiken."

Specialiteiten voor Kerst
Hoewel aardappelen en uien meestal deel uitmaken van het vaste boodschappenmandje, mag het met Kerst ook wel wat specialer zijn. Spaseski: "Franse sjalotten zijn traditioneel erg populair met Kerst. Ondertussen bieden we ook Annabelle aardappelen uit Cyprus aan. Dit zijn zogenaamde winteraardappelen, die onvergelijkbaar zijn met de gangbare primeuraardappelen, die in het voorjaar worden aangeboden. De afzetvolumes zijn ook aanzienlijk lager. Desondanks is het een geweldige aanvulling op ons assortiment en we proberen het seizoen door te zetten tot de start van de oogst van de primeuraardappel uit Cyprus in maart/april."

Daarnaast biedt Openica ook zoete aardappelen en knoflook aan. "De afzet van zoete aardappelen neemt van jaar tot jaar toe. Hoewel deze groente nu ook in Duitsland wordt geteeld, vertrouwen we vooral op Beauregard en Covington uit de VS en Egypte. Dat laatste land van herkomst domineert momenteel de markt." Het assortiment van de groothandel wordt gecompleteerd door knoflook in een grote verscheidenheid aan smaken. "We importeren verse knoflook uit Nederland, terwijl de gedroogde knoflook in 5-kg verpakkingen uit China of Spanje komt. Af en toe krijgen we Franse producten aangeboden, maar die zijn helaas te duur", besluit Spaseski.

Voor meer informatie:
Slave Spaseski
Openica GmbH Kartoffeln & Zwiebeln
Großmarkt Berlin
Telefon: +49 30 390 392 71
[email protected]
www.openica.de

Publicatiedatum: