Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uienprijzen Oekraïne 40% gestegen

De uienprijzen in Oekraïne blijven volgens EastFruit-analisten stijgen, waarbij de gemiddelde groothandelsprijs al is gestegen tot 14 UAH/kg, wat overeenkomt met €0,44. Sinds de aanvang van de oogst van de late uienrassen in augustus 2023, is er al een stijging van 40% waargenomen op de Oekraïense markt.

Opmerkelijk is dat de huidige prijsstijgingen sneller verlopen dan tijdens het vorige seizoen, waarin de uienprijzen in Oekraïne alle historische records doorbraken. Destijds piekte de groothandelsprijs voor uien op 48 UAH/kg, wat gelijkstaat aan €1,21, en de retailprijzen lagen nog aanzienlijk hoger.

Uit de wekelijkse prijsmonitoring van EastFruit blijkt dat de uienprijzen aan het einde van de eerste tien dagen van december in het seizoen 2022/23 slechts met 25% zijn gestegen ten opzichte van de prijzen bij het begin van de oogst. De huidige prijsstijging ligt dus bijna 40% hoger dan destijds. Niettemin was het prijsniveau tijdens de uienoogst in 2022 beduidend hoger dan dat in 2023.

Wat kunnen Oekraïense consumenten en telers verwachten in de komende maanden? Zullen de uienprijzen nieuwe records vestigen of, omgekeerd, dalen tegen de lente?

“In tegenstelling tot het vorige seizoen, waarin er geen twijfel bestond over de stijgende uienprijzen, is de situatie dit jaar ingrijpend anders. Hoewel de meerderheid van de handelaren er stellig van overtuigd is dat de uienprijzen tegen de lente zullen stijgen, is het niet ongewoon dat de meerderheid zich vergist in hun voorspellingen,” zegt Andriy Yarmak, econoom bij het Investeringscentrum van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

Voor meer informatie: east-fruit.com

Publicatiedatum: