Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Egypte

"Ik zie de regering het exportverbod voor uien niet verlengen na 30 maart"

De wereldwijde vraag naar uien overtreft het aanbod in 2023 en dat oefent een sterke druk uit op de Egyptische markt. Want ondanks een kleiner areaal en minder volumes in vergelijking met vorig seizoen, is de export van Egyptische uien dit jaar verdubbeld. En dat heeft ervoor gezorgd dat de prijzen op de lokale markt met 190% zijn gestegen ten opzichte van vorig jaar. Daarom besloot de Egyptische regering de uienexport eerst tot het einde van het jaar te verbieden, en vervolgens tot het einde van maart 2024.

Ralph Nakal, van uien- en knoflookteler en -exporteur Tomna, geeft zijn visie op de beslissing van de regering: "Er is een tekort aan uien op de lokale markt in Egypte, en de prijzen zijn te hoog. Een kilo uien kost nu ongeveer EGP 40 (€1,20), wat erg hoog is in vergelijking met voorgaande jaren." Volgens staatskrant Al Ahram stegen in augustus de prijzen van voedsel en dranken in Egypte met 2,2% ten opzichte van juli, maar de prijs van groenten steeg met toen 24,4%. In juli was het maandelijks inflatiecijfer nog 5,5%."

De exporteur spreekt echter geruststellende woorden: "We zijn perfect voorbereid op volgend seizoen. Het areaal wordt uitgebreid, wat meer aanbod en lagere prijzen betekenen. Elke teler die vorig jaar geen uien teelde, doet dat nu wel." Vorig jaar besloot een aanzienlijk aantal telers geen uien te telen vanwege overproductie en slechte prijzen in het voorgaande seizoen.

Dit viel samen met een wereldwijde tendens tot inkrimping van het uienareaal en dus onvoldoende aanbod. "In de eerste zes maanden van 2023 bedroeg de Egyptische uienexport $129,3 mln, tegenover $66 mln in dezelfde periode van 2022", meldt Capmas, de officiële statistiekdienst van Egypte.

Volgens verschillende eerdere verklaringen hopen Egyptische uienexporteurs dat het exportverbod een noodmaatregel blijft. "Met de voorspelde opbrengst voor volgend seizoen, zie ik niet dat de regering het exportverbod verlengt tot na 30 maart 2024", besluit Ralph.

Voor meer informatie:
Ralph Nakal
Tomna for Agricultural Investment
Tel: +20 100 2717 275 (Egypte)
ralph@tomna.farm

Publicatiedatum: