Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bert van Gelder (Sawari Fresh): "Kerstverkoop gember en knoflook is grotendeels achter de rug"

"Als rederijen de Rode Zee skippen, zorgt dat minstens voor een week vertraging bij import uit Azië"

Tholen - Prijzen voor knoflook en gember liggen op een hoog niveau. Bert van Gelder van Sawari Fresh verwacht geen grote boost meer in aanloop van de feestdagen. "Omdat deze producten redelijk goed houdbaar zijn, hebben wij de grootste kerstdrukte de afgelopen twee-drie weken al gehad. Deze week zal de nadruk liggen op de nabestellingen van de programma's."

"Knoflook is momenteel erg goed aan de prijs. Spanje heeft dit seizoen veel kwaliteitsproblemen en veel minder beschikbaar. Hierdoor zijn de Europese klanten op China aangewezen, maar ook de Chinese knoflook is erg duur", vertelt Bert. "De prijs van de verpakte Chinese knoflook ligt zelfs boven de 3 euro per kg, de prijs van de losse ligt net onder de 3 euro."

"Ook de beschikbaarheid van gember is lastig. Een aantal partijen is al gestart met de nieuwe oogst Chinese gember, maar die is nog fragiel van kwaliteit. Ik verwacht pas medio januari grotere aankomsten vanuit China. Tot die tijd moeten we het grotendeels doen met de gember uit Braziliƫ of vanuit Peru, maar die prijzen zijn erg hoog, zo rond de 45 euro voor 13 kilo voor Braziliaanse gember. De prijs van de Chinese gember ligt rond de 43 euro en conventionele Peruaanse gember wordt voor een prijs rond de 3 euro per kg verkocht."

Een nieuwe factor die van invloed kan zijn op de import vanuit Aziƫ is dat de rederijen CMA CGM, MSC, Hapag-Lloyd en Maersk besloten hebben niet meer door de Rode Zee te varen uit angst voor aanvallen van de Houthi-rebellen vanuit Jemen. "Wij varen met name met de rederijen Costco en Evergreen vanuit China en zij hebben nog geen beslissing genomen. Maar we houden het goed in de gaten, het zou namelijk voor de nodige vertraging kunnen zorgen. De schepen zijn bij alternatieven snel een week of langer onderweg", besluit Bert.

Voor meer informatie:
Sawari Fresh International
Transportweg 22
2991 LV Barendrecht
Tel: +31(0)180 472 803
bert@sawarifresh.com
www.sawarifresh.com