Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Lokale producten in trek met Kerst

Boerderijwinkels ervaren opnieuw topdrukte tijdens de decembermaanden. Steeds meer bedrijven bestellen kerstpakketten bij de boer. En steeds meer mensen doen hun inkopen voor het kerstdiner bij de boer. Corona was hierin een omslagpunt, maar sindsdien neemt de drukte elk jaar toe. LTO Noord is tevreden met deze positieve trend.

‘Producten die boeren verkopen zijn lokale producten. Ze komen van de boerderij zelf of van lokale winkels in de buurt. Ook worden ze vaak mogelijk gemaakt door scholieren in de buurt die een bijbaan hebben op de boerderij. Daarnaast is het kwalitatief vaak ook gewoon heel goed. Zeker met Kerst lijken mensen hier heel bewust voor te kiezen, daar worden wij blij van’, aldus Karolien Hupkes, regiobestuurder bij LTO Noord.

Meer rechtstreekse verkoop
Uit de laatste cijfers van de WUR blijkt dat inmiddels meer dan 7838 bedrijven producten verkopen in de boerderij. Dat is een stijging ten opzichte van 2020 (7234 bedrijven) en een nog forsere stijging ten opzichte van 2017 (5735 bedrijven). Op de websites van Lekkerder en Zoek de Boer zijn overzichten te zien van boerderijwinkels in de buurt. Tegelijkertijd zijn er ook veel lokale winkels die samenwerken met boeren en tuinders in hun streek.

Kerstpakketten in trek
Lieke Kregel uit Zuidschermer runt nu al 3 jaar boerderijwinkel ’t Koehotel, verbonden met het melkveebedrijf van haar familie. Dit jaar heeft zij al bijna 2000 kerstpakketten verkocht. ‘Ik ben er 5 december 2020 mee begonnen en het was het mooiste sinterklaascadeau wat ik me kon bedenken. Samen met scholieren uit de buurt zijn we iedere kerstperiode keihard bezig met leuke kerstpakketten. De pindarotsjes die we bij de notenboer halen zijn erg populair in het pakket, net als de appelvlierbessensap van een lokaal fruitbedrijf. Maar het meest trots ben ik op ons eigen rundvlees’, aldus Lieke Kregel.

Voor het rundvlees worden de koeien van het familiebedrijf gebruikt. Vleeskoeien die in de natuur grazen. Lieke merkt sowieso dat mensen steeds bewuster bezig zijn met het kopen van producten. ‘Ik krijg soms hele specifieke verzoeken voor bijvoorbeeld duurzaamheidspakketten of veganpakketten. Dat kunnen we natuurlijk ook regelen. De land- en tuinbouw in Nederland is erg breed georiënteerd.

BronL LTO

Publicatiedatum: