Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Saatbau Stoetze Raiffeisen-Warengenossenschaft:

"Duitse uienmarkt in evenwicht"

"De Duitse uienmarkt wordt gekenmerkt door een tekort aan beschikbare uien. Deze hebben op hun beurt te kampen met enorme kwaliteitsproblemen in heel Duitsland, zo niet Europa. De hoeveelheid verhandelbare uien zou nog krapper kunnen zijn dan vorig jaar. De prijs is echter iets hoger dan een jaar geleden", zegt Torben Salz van Saatbau Stoetze Raiffeisen-Warengenossenschaft. "De prijstrend zal echter anders zijn dan in 2022, omdat de wereldwijde uienmarkt vorig jaar in een prijzenspiraal zat. Het valt nog te bezien hoe de producten van overzee zullen zijn. De bovengenoemde prijsspiraal begon in februari. Toen ging het gerucht dat er slechts een kleine hoeveelheid producten uit Nieuw-Zeeland werd verwacht. Maar op dit moment ziet het er goed uit."

Torben Salz

Weinig grote maten, evenwichtige markt
Daarnaast werden er dit jaar minder overmaatse uien geoogst. De afzet van de grotere kalibers bleek moeilijker. "In 2022 werden de grote uien letterlijk uit onze handen gegrist. Ze werden ook tegen hogere prijzen verkocht dan de standaardmaten. De markt is echter relatief in evenwicht. Vraag en aanbod komen overeen. Een evenwichtige markt leidt niet noodzakelijkerwijs tot prijsstijgingen", zegt Salz. "Toch is er af en toe een lading die overtollig is. Ik vermoed dat dit komt door de grotere aantallen veldproducten die zijn geoogst. Deze volumes worden rechtstreeks geëxporteerd naar Nederland, Polen en Tsjechië. Dit is inclusief de voorraad die overblijft na verwerking", zegt Salz. "De laatste prijsverhoging heeft ook alleen betrekking op de normale kwaliteiten en niet op de grote maten." De coöperatie Saatbau Stoetze werkt met in totaal 30 telers.

Kwaliteit van late teelt beter
Hoewel er dit jaar partijen zijn die er minder mooi uitzagen, werden deze nauwelijks genoemd bij de beoordeling van de scores. Volgens Salz was het probleem van rot veel groter. "Door de moeilijke weersomstandigheden kwam dit jaar gewoon alles samen, waardoor zowel Physarum als koprot vaker voorkwamen. De uien werden op het veld wel twee maanden lang helemaal niet droog. Het relatief warme weer was ook erg bevorderlijk voor de schimmelgroei", vat Salz samen.

"Je weet zelden wat uiteindelijk tot een succesvolle oogst heeft geleid en wat niet. Je kunt dus alleen maar gissen. Het enige dat tot op zekere hoogte gezegd kan worden, is dat de late teelten meestal beter zijn. Dit is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat op het moment dat de zware regenval plaatsvond, de late rassen zich in een vegetatiefase bevonden waardoor ze niet veel te lijden hadden. Nogmaals moet worden benadrukt dat er natuurlijk regionale verschillen zijn, vooral omdat er ook verschillende ontwikkelingen kunnen zijn binnen bepaalde teeltgebieden", zegt hij. Het oogstvolume is ongeveer vergelijkbaar met vorig jaar. "Er is zelfs meer geoogst, hoewel de verliezen bij het sorteren aanzienlijk hoger zijn. Het afgezette volume zal daarom waarschijnlijk lager zijn."

Meer uien geteeld
Door de positieve situatie op de uienmarkt zijn veel telers uien gaan planten. "Veel telers hebben echter uien in de grond geplant zonder een opslagruimte te hebben, laat staan een afzetpartner. Dit product heeft de markt enorm onder druk gezet, omdat telers op zoek waren naar een afzetmarkt en die vooral hebben gevonden in Nederland, Polen en, in kleine hoeveelheden, in Tsjechië. Dit betekent dat er aanbod was, waardoor de prijzen daalden. Desondanks waren de prijzen in heel Duitsland relatief gelijk, afgezien van de vrachtprijzen." Wat de afzet in de afgelopen jaren betreft, benadrukt hij de hogere consumptie van uien die door immigranten wordt gestimuleerd.

Met het oog op verschillende uitdagingen en eisen is het onderwerp "optische sorteersystemen" ook een veelbesproken onderwerp bij Saatbau Stoetze. "Aan de ene kant gaat het om het waarborgen van kwaliteit en aan de andere kant om de beschikbaarheid van werknemers. Maar terwijl velen klagen dat ze geen werknemers meer kunnen vinden, kunnen wij altijd rekenen op onze goede en betrouwbare medewerkers uit Roemenië. We zijn echter geen traditioneel landbouwbedrijf, maar een coöperatie. Dit betekent dat onze werknemers hun minimumloon, vakantiegeld, kerstbonus, enz. ontvangen. Ze werken het hele jaar door voor ons in een hal met airconditioning. Dit is natuurlijk prettiger dan wanneer ze op het land zouden moeten werken. Daarom komen ze graag terug."

Goed boekjaar
Het boekjaar 2023 werd gekenmerkt door een aanzienlijk hogere omzet, wat niet in de laatste plaats te danken was aan de hoge uienprijzen. "We zijn altijd blij als we een goed jaar hebben en het geld kunnen overmaken naar de bedrijven. Dat hebben we dit jaar goed gedaan. Het ondersteunen van onze leden is onze topprioriteit. Ons motto is: afzet veiligstellen, nieuwe markten aanboren en altijd met een oor naar de markt luisteren. We moeten altijd proberen de uitdagingen die op ons pad komen het hoofd te bieden. Onze verschillende pijlers helpen ons daarbij, zodat we alles draaiende kunnen houden. Een ander voordeel is dat we zeer goed gepositioneerd zijn op het gebied van hernieuwbare energie. We hebben geïnvesteerd in verschillende zonnepaneelsystemen en zijn ook actief in biogas. Hierdoor hebben we een pijler opgebouwd die veel kan opvangen. Het is belangrijk om altijd scherp te blijven om de handel met ons nog aantrekkelijker te maken voor onze telers."

Voor meer informatie:
Torben Salz
Saatbau Stoetze
Raiffeisen-Warengenossenschaft eG
Am Bahnhof 1
29597 Stoetze, Duitsland
Tel.: +49 (0)5872 986 89 215
[email protected]
www.saatbau-stoetze.de

Publicatiedatum: