Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

NVWA treft geen wratziekte in professionele aardappelteelt aan

Dit jaar is in de reguliere professionele aardappelteelt geen wratziekte vastgesteld. Wratziekte is een ziekte bij aardappelen die wordt veroorzaakt door de schimmel Synchytrium endobioticum. De schimmel vormt een bedreiging voor de aardappelteelt. De NVWA controleert elk jaar samen met de Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK) of de ziekte in de Nederlandse aardappelteelt voorkomt.


Foto NVWA

Geen besmettingen reguliere professionele teelt
De NVWA en NAK controleren jaarlijks ongeveer 400 percelen op wratziekte. De afgelopen 3 jaar werd in de professionele teelt de schimmel op meerdere percelen in noordoost Nederland aangetroffen. Dit jaar is bij de reguliere professionele teelt geen wratziekte gevonden.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft dit jaar wel wratziekte vastgesteld in een volkstuin en in een proefveld in noordoost Nederland.

Uitvoeringsprotocol aardappelmoeheid resistentietoetsing 2022
Het NVWA heeft ook een Uitvoeringsprotocol aardappelmoeheid resistentietoetsing gepubliceerd. In dit uitvoeringsprotocol vindt men de eisen en kwalificaties waaraan het toetsen van aardappelcultivars op resistentie tegen de verschillende pathotypen van het aardappelcysteaaltje, Globodera rostochiensis en G. pallida moeten voldoen.

Bron: NVWA

Publicatiedatum: