Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hans Geling, Schaap Holland:

"Pootgoed- en consumptieteelt balanceert rond het nulpunt van vraag en aanbod”

"We bevinden ons momenteel in een ‘weermarkt’, nog niet alle aardappels zijn gerooid. Het gaat momenteel heel langzaam door de vele regenval", aldus Hans Geling, directeur poot- en consumptieaardappelen, van Schaap Holland op het platform FarmTrade. "Dit is niet alleen in Nederland een uitdaging, maar ook vanuit Duitsland, België, Frankrijk en Engeland horen we dat er nog het e.e.a. in de grond zit. Op sommige percelen is de keuze gemaakt ‘we laten ze in de grond, de grond is de beste bewaarschuur.’ Dan wordt er volgend voorjaar gekeken of het nog zin heeft om ze te rooien. Het lijkt er momenteel op dat er in Noordwest-Europa nog ongeveer 5% in de grond zit."

Vraag en aanbod
Het is balanceren op een goed evenwicht in vraag en aanbod. De 5% kan nog een hele omslag in stemming teweegbrengen als die er niet meer uit kan. Vergeleken met vorig jaar hebben we aan totaal productievolume, (statistisch ingeschat in Europa) ongeveer 1,5 miljoen ton meer aardappels in de EU6 zitten. Vorig jaar was helemaal laag, dus dit is nog steeds erg laag. Nederland heeft het hierin zwaar voor de kiezen gehad. Als de laatste 5% er niet uitkomt, zitten we weer heel dicht bij het niveau van vorig jaar. Het blijft nog even spannend de komende tijd!"

Vooruitkijkend naar 2024
"We zien in meerdere landen een behoorlijke verschuiving van pootgoedteelt naar consumptieteelt. De industrie heeft enorme ‘honger’ naar grondstof. Wat maakt dat de prijzen zullen stijgen, om in ieder geval de kosten gedekt te krijgen. Op dit moment is de beschikbaarheid van pootgoed nog een onduidelijke factor voor de voorcontractering. De focus van de meeste handelshuizen zal hier nu op liggen."

Bron: FarmTrade

Voor meer informatie:
Schaap Holland
Hans Geling
Mob: 06-51585282
[email protected]
www.schaapholland.com

Publicatiedatum: