Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rinus Wisse, Wiscomex:

"Vraag naar uien hobbelt achteruit"

Tholen - Op de uienmarkt is van hectiek momenteel geen sprake. "Het gros van de verpakkers heeft het vrij rustig. De vraag hobbelt achteruit. Er gaat hooguit nog één boot naar Senegal, maar het is de grote vraag wie daarna het stokje over gaat nemen", constateert Rinus Wisse van Wiscomex uit 's-Gravenpolder.

"Andere jaren stonden exporteurs elkaar tijdens de Fruit Logistica vaak al aan te kijken, wanneer Europa het stokje over zou nemen en dan duurde het vervolgens vaak nog enkele weken. Met het huidige prijsniveau - vanaf 40 cent voor de kleinste sortering tot 45 cent voor de middels - zal de export niet snel toenemen, dus de grote vraag is hoe lang de boer vertrouwen in de markt blijft houden. De prijzen staan nu weliswaar wat onder druk, maar voor veel bestemmingen zijn de uien te duur."

"De prijsstijging in de afgelopen weken was namelijk niet gebaseerd op een oplopende vraag, maar op een misgegokte powerplay. Waarop vervolgens iedereen in de hausse van de opgaande markt mee ging. Dat komt nu als een boemerang terug, want verhoudingsgewijs is de prijs nu gewoon te hoog. Vorig jaar bleef de markt maar oplopen, maar dat was speculatie gedreven. Dat speelt nu niet echt. De superkwaliteit zal ongetwijfeld zijn weg wel vinden, maar ik voorzie niet dat er op korte termijn zomaar auto's vol met massa kwaliteit richting Oost-Europa gaan, want die landen hebben zelf, dan wel korterbij nog steeds uien genoeg."

"De achterstand van meer dan 105.000 ton t/m week 48 is ook niet niks, bijkomend punt is dat er met de toename van optisch sorteren ook mindere partijen verantwoord een weg vinden. Dus er zijn meer uien dan vorig jaar en ondanks dat de kwaliteit minder is dan vorig jaar, zie je dat ook mindere partijen toch hun weg wel vinden, omdat er met de hoge prijzen ook ruimte voor is om er ergens wat onder te zitten. Kortom, er is in mijn opinie meer product beschikbaar dan we denken. We zullen in de komende tijd zien hoe de markt daarop gaat reageren."

"Gemiddeld genomen hebben we als telers, verpakkers en exporteurs prima resultaten geboekt met de hoge prijzen, dat is waar. Maar de positie van Nederland als onbetwiste place-to-be voor exportuien heeft het absoluut geen goed gedaan", besluit Rinus.

Wiscomex is standhouder op de Fruit Logistica, Hal 3.2 - D-32

Voor meer informatie:
Rinus Wisse
Wiscomex
Schoorkenszandweg 23b
4431 NC ’s-Gravenpolder
[email protected]
www.wiscomex.com