Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Slinkende aardappelvoorraden, nieuwe impulsen uienexport verwacht'

De Oostenrijkse markt voor aardappelen begint het nieuwe jaar vrij positief. De omzet van retailers rond de feestdagen was dit jaar redelijk bevredigend. In januari zullen de verkoopcijfers waarschijnlijk stabiel blijven op een wat lager niveau, zoals gewoonlijk. Gezien de overzichtelijke voorraad en de voortdurend hoge uitsortering van de opgeslagen goederen is dit echter niet zo erg. Integendeel: om een continue levering tot de nieuwe oogst te garanderen, zal volgens LKÖ waarschijnlijk nog steeds op geïmporteerd product moeten worden teruggevallen in de komende maanden.

Eventuele export blijft daarom ook in het nieuwe jaar slechts een bijzaak - er zijn geen veranderingen geweest in de producentenprijzen. In Neder-Oostenrijk werden aan het begin van de week consumptieaardappelen meestal voor ongeveer 45 euro per 100 kg overgenomen, waarbij sommige opkopers kortingen toepassen vanwege de hoge logistieke en sorteerkosten. Uit Opper-Oostenrijk werden ook onveranderde producentenprijzen gemeld, variërend tot 50 euro per 100 kg.

Optimistische start van het jaar op de uienmarkt
De Oostenrijkse uienmarkt zag een optimistische start van het jaar 2024. De binnenlandse vraag is na een overwegend bevredigende kersthandel enigszins gekalmeerd en zal zich de komende weken waarschijnlijk op een normaal niveau stabiliseren. Ook de exportactiviteiten draaiden traditioneel op een laag pitje rond de feestdagen. Hier worden echter nieuwe impulsen verwacht in de komende weken. Bij de telersprijzen waren er geen veranderingen. Voor middelgrote, schoongemaakte en gesorteerde uien in de kist lagen de prijzen meestal tussen de 40,- en 45,- euro/100kg aan het begin van de week. Voor kleinere partijen werd aanzienlijk minder betaald en voor grotere uien meer. In januari wordt er, gezien de krappe Europese leveringssituatie, gerekend op stijgende prijzen.

Rustige wortelmarkt
De Neder-Oostenrijkse wortelmarkt begint het nieuwe jaar goed in balans. Na de bevredigende kersthandel is de binnenlandse vraag weer enigszins afgenomen. De binnenlandse markt wordt op maat voorzien van goederen. Ook de exportmarkt was traditioneel rustig tijdens de feestdagen. Er werd echter al melding gemaakt van toenemende interesse in Oostenrijkse producten. Voorlopig zijn er nog geen veranderingen in de prijzen. De prijzen voor wortelen in zakken van 5 kg, af fabriek en afhankelijk van de kwaliteit, lagen aan het begin van de week meestal tussen 55,- en 60,- euro per 100 kg.

Bron: LKÖ

Publicatiedatum: