Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uienprijzen schieten omhoog in Pakistan vanwege hoge exportvraag

Terwijl Pakistaanse exporteurs blijven profiteren van de situatie die is ontstaan na het Indiase verbod op uienexport, ondervinden lokale consumenten de last van een stijging in deviezeninkomsten. Zij betalen nu tot Rs240 per kilogram voor uien op de binnenlandse markten.

Toen India op 8 december 2023 een exportverbod instelde dat zou duren tot maart 2024, schoten de lokale uienprijzen plotseling omhoog, variërend van Rs160-180 in vergelijking met Rs120-140, voornamelijk door intensieve aankopen van exporteurs. Sindsdien zijn de prijzen gestaag blijven stijgen door de voortdurende exporttoename. Als gevolg hiervan betalen consumenten, die al te maken hebben met inflatie, nu hogere prijzen voor dit zeer gewilde product in vergelijking met andere groenten. Retailers melden zelfs dat exporteurs de beperkte aanvoer van Iraanse en Kabulse uien opnemen om aan de enorme exportvraag te voldoen.

Doordat uien, samen met aardappelen, een aanzienlijk aandeel hebben in de totale groente-export, blijkt uit gegevens van het Pakistan Bureau of Statistics een toename in de totale groente-export. In november 2023 bedroeg deze 64.285 ton, vergeleken met 49.842 ton in oktober 2023.

[Rs100 = €0,33]

Bron: dawn.com

Publicatiedatum: