Terwijl Pakistaanse exporteurs blijven profiteren van de situatie die is ontstaan na het Indiase verbod op uienexport, ondervinden lokale consumenten de last van een stijging in deviezeninkomsten. Zij betalen nu tot Rs240 per kilogram voor uien op de binnenlandse markten.

Toen India op 8 december 2023 een exportverbod instelde dat zou duren tot maart 2024, schoten de lokale uienprijzen plotseling omhoog, variërend van Rs160-180 in vergelijking met Rs120-140, voornamelijk door intensieve aankopen van exporteurs. Sindsdien zijn de prijzen gestaag blijven stijgen door de voortdurende exporttoename. Als gevolg hiervan betalen consumenten, die al te maken hebben met inflatie, nu hogere prijzen voor dit zeer gewilde product in vergelijking met andere groenten. Retailers melden zelfs dat exporteurs de beperkte aanvoer van Iraanse en Kabulse uien opnemen om aan de enorme exportvraag te voldoen.

Doordat uien, samen met aardappelen, een aanzienlijk aandeel hebben in de totale groente-export, blijkt uit gegevens van het Pakistan Bureau of Statistics een toename in de totale groente-export. In november 2023 bedroeg deze 64.285 ton, vergeleken met 49.842 ton in oktober 2023.

[Rs100 = €0,33]

Bron: dawn.com