Het Spaanse knoflookareaal is dit jaar gekrompen, zo stelt Coopaman, een coöperatie uit Las Pedroñeras gespecialiseerd in paarse knoflook. "Een van de redenen is het moeilijke voorbije seizoen, met een opbrengstverlies van 40% à 50%", zegt David Rodríguez Virgós, manager van de organisatie.

"Bovendien is er waterschaarste en stijgen de kosten van de grondstoffen. De droogte en de beperkingen op watergebruik bemoeilijken de teelt van dit voor de regio essentiële gewas. Knoflook, en in het bijzonder paarse knoflook, heeft anderzijds geen exorbitante hoeveelheid water nodig, zeker minder dan andere gewassen die in de streek worden geteeld, zoals uien. Desondanks is er altijd een minimum hoeveelheid water nodig."

"En net als bij andere teelten, zoals saffraan, neemt de jonge generatie het niet over van de telers die stoppen of met pensioen gaan", merkt Rodríguez Virgós op.

"Daar is geen gemakkelijke oplossing voor, maar het is van essentieel belang dat we de kwestie aanpakken, zowel wij als coöperatie als de autoriteiten."

Bron: cadenaser.com