Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
De Groot en Slot en Bejo introduceren B-Mox

Verbeterde priming voor uienzaad

Voor een gezond en uniform gewas is het belangrijk dat jonge planten een sterke start krijgen. Daarom hebben onderzoekers en specialisten van Bejo de innovatieve zaadverrijkende technologie B-Mox® voor uienzaad ontwikkeld: een verbeterde priming gecombineerd met een optimale coating, zo meldt het Uienmagazine van De Groot en Slot.

B-Mox is gebaseerd op nieuwe technologie en maakt de kiemplant krachtiger, waardoor de groei in het vroegste stadium wordt gestimuleerd en de plant robuuster wordt. Gedurende de gehele groeiperiode vertonen planten een verhoogde stresstolerantie en een betere algehele gezondheid door een sterker ontwikkeld wortelgestel. Dat betekent voor de teler minder risico’s in de kwetsbare vroege groeifase van de plant, stressbestendigere planten en hogere opbrengsten.

Bejo introduceerde in 2017 B-Mox technologie voor wortelen. Veel worteltelers hebben al ervaring met de voordelen hiervan ten opzichte van niet-geprimed zaad. De wortelen ontwikkelen zich sterker en uniformer en leveren bij de oogst een verbeterende opbrengst. Vanaf het uienseizoen 2023-2024 wordt ook al het geprimede uienzaad van De Groot en Slot en Bejo standaard voorzien van B-Mox verbeterde priming. De innovatie is SKAL-gecertificeerd en dus ook geschikt voor de biologische uienteelt.

Verzoek vanuit verkoop
Liesbeth van der Heijden, Senior Researcher bij de afdeling Seed Technology van Bejo, leidde het B-Mox uienproject. Zij is enthousiast over het product. „De B-Mox technologie is speciaal ontwikkeld voor moderne teeltmethodes waarbij de nadruk wordt gelegd op een sterke plant die minder gevoelig is voor stress. We zijn er trots op dat we nu uien kunnen toevoegen aan ons B-Mox assortiment, naast wortelen en wortelpeterselie.”

Het verzoek van B-Mox voor uienzaad komt vanuit de verkoop, aldus Van der Heijden. Het product is onderscheidend in de markt, zegt de onderzoeker. „Je start zo’n traject met het interviewen van mensen. Wat zijn de wensen, wat zijn de verwachtingen? Daaruit kwam naar voren dat wortelgroei, uniforme kieming en versnelde kieming bovenaan het wensenlijstje stonden. Naar aanleiding van die wensen hebben we testmethoden ontwikkeld. Je begint in het laboratorium met een breed scala aan ideeën en uiteindelijk houd je een handjevol mogelijkheden over. Daarmee ga je het veld in om proeven te doen.”

Proeven in Europa
Die proeven zijn uitgevoerd in Nederland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk. Er zijn vijf jaar lang verschillende rassen bij verschillende telers beproefd. Bij de beoordeling van de proeven waren onderzoek, veredeling, maar vooral ook verkoop betrokken, zegt Van der Heijden. „Verkoop heeft een bepalende rol in het onderzoek gehad, omdat de vraag bij hen vandaan kwam. We hebben veel veldproeven gedaan, veel geteld, veel de opkomst gemeten. Gezamenlijk kom je tot dezelfde voorkeur voor een behandeling. Die blijf je herhalen tot je zeker weet dat je op de goede weg zit.”

De veldproeven zijn voor een deel in de coronaperiode uitgevoerd, waardoor Nederlandse onderzoekers niet naar Denemarken en het Verenigd Koninkrijk konden afreizen. „Daar zijn de beoordelingen door de lokale mensen uitgevoerd”, aldus de onderzoeker. „Die hadden de voorkeur voor dezelfde behandelingen als wij in Nederland. Het onderzoek is ook tijdens de coronapandemie voortvarend verlopen. Wij zijn er blij mee dat we B-Mox nu ook voor uienzaad in de markt kunnen zetten. We hopen meer klanten over de streep te trekken hiervoor te kiezen.”

Succesvolle resultaten
Accountmanager Tom Langenberg van De Groot en Slot en Joost Litjens, Senior National Sales Representative bij Bejo, waren nauw betrokken bij de proeven in Nederland en zijn positief over de uitkomsten. „In de meerjarige proeven met B-Mox heb ik een succesvol resultaat gezien”, aldus Langenberg. „Op de proefvelden hebben we verschillende technologieën met elkaar vergeleken en tijdens onafhankelijke zichtbeoordelingen kwam B-Mox iedere keer weer positief naar voren.”

Joost Litjens: „Ik ben erg positief over de proeven die ik op onze velden heb gezien. B-Mox helpt de planten al in het vroege groeistadium bij de ontwikkeling van een sterke plant met een goed wortelgestel. Hier heeft het gewas tot aan de oogst profijt van. Met als resultaat een gezonder gewas en een uniformer eindproduct.”

Beheersing bedrijfsrisico’s
Henrik Jørgensen, Sales Manager bij SeedCom, was nauw betrokken bij de proeven in Denemarken. Hij is enthousiast over de proeven die hij heeft gezien in de eigen velden en bij klanten. „Gewassen groeien prachtig en krachtig gedurende het hele seizoen, wat resulteert in een hogere opbrengst in vergelijking met gewassen die worden geteeld uit ongeprimed zaad. B-Mox helpt de planten al vroeg in het groeistadium bij de ontwikkeling van een goed wortelgestel. Hier heeft het gewas tot aan de oogst profijt van. Dat zijn echt mooie resultaten. Ik ben blij dat we onze klanten met B-Mox verder kunnen helpen in de verbetering van oogsten en beheersing van bedrijfsrisico’s.”

Potentie andere gewassen
Onderzoeker Liesbeth van der Heijden ziet op langere termijn tevens potentie voor andere gewassen. „We hebben ook al een verzoek voor B-Mox in selderij gekregen. Ons onderzoek gaat door. Met het wegvallen van gewasbeschermingsmiddelen neemt de interesse voor goed kiemend zaad toe. Er zijn voldoende mogelijkheden voor deze ontwikkeling.”

Bron: Uienmagazine De Groot en Slot

Voor meer informatie:
Bejo Zaden
Trambaan 1
1749 CZ Warmenhuizen
+31 (0)226 39 61 62
[email protected]
www.bejo.nl

De Groot en Slot
1720 AA Broek op Langedijk
+31 (0)226 33 12 00
[email protected]
www.degrootenslot.nl