Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Biodiversa

"2024 wordt een interessant jaar voor de Spaanse uientelers"

Halverwege januari is de voorraad uien die door telers bij kamertemperatuur wordt bewaard in Spanje zeer beperkt. "Uien van voldoende kwaliteit om te verpakken in netjes voor de supermarkten zijn er nauwelijks", zegt Fermín Utrilla van Biodiversa.

"De telersprijzen van zaaiuien in de provincie Albacete, met maten 50-90 mm, halen € 0,50-0,55 per kilo, terwijl in Ciudad Real, waar de maatsortering groter uitvalt omdat het plantuien betreft, € 0,60-0,65 per kilo wordt betaald."

"De kwaliteit is door problemen met rot eerder slecht, maar de verwerkende industrie koopt de partijen met defecten zonder problemen op voor € 0,25-0,35 per kilo of meer."

"Dit alles doet vermoeden dat de uien in koelcellen – waarvan de voorraad moeilijk te ramen is, omdat veel cellen vanwege de slechte kwaliteit van knoflook niet werden gevuld met dat product, maar wel met uien –, eerder dan gepland moeten worden uitgehaald, vermoedelijk begin februari. Daarom denk ik dat de cellen begin april leeg zullen zijn."

"De vraag is sterk en stabiel en de prijzen zullen stijgen vanaf het moment dat wordt overgeschakeld op de uien uit de koelkamers, zolang de export van grote maten naar Duitsland goed is", verwacht Fermín. Het belang van de Duitse markt voor de Spaanse uienexport mag niet worden onderschat. Volgens branchevereniging Fepex nam Duitsland in de eerste negen maanden van vorig jaar 43% af van de uien die Spanje op de Europese markt had afgezet.

"Een andere onzekerheidsfactor is de situatie in Nederland, waar kwaliteitsproblemen zijn door rot wegens Fusarium. Bovendien kan de situatie in de Rode Zee hun export naar Aziatische bestemmingen bemoeilijken."

"In april zullen de eerste Peruaanse en Egyptische uien binnenkomen, maar de situatie in de Rode Zee en het Panamakanaal zorgt voor vragen wat betreft volumes en prijzen", merkt hij op. "En hoewel Spanje geen grote markt is voor Nieuw-Zeelandse uien, zal ook die herkomst rekening moeten houden met de situatie in het Suezkanaal."

"Er zijn dus meerdere factoren in het spel. Het wordt spannend in het tweede deel van het bewaarseizoen en ook de start van de nieuwe oogst belooft interessant te worden."

Voor meer informatie:
Fermín Utrilla
Biodiversa
[email protected]

Publicatiedatum: