Het analyse team van Picodi Zuid-Afrika heeft een uitgebreide beoordeling uitgevoerd van de veranderingen in het minimumloon in 67 landen. De studie evalueerde ook de prijsschommelingen van basisboodschappen en vergeleek de kosten van een "overlevingsmandje" met het minimumloon. De analyse was gebaseerd op nettolonen om rekening te houden met de aanzienlijke kloof tussen bruto- en nettoloon, die afhankelijk van het land tot 30% kan oplopen.

Van de 67 beoordeelde landen registreerden 58 veranderingen in hun minimumloon in vergelijking met januari 2023. De kleinste stijgingen werden waargenomen in Frankrijk (3,4%), Duitsland (2,8%) en Thailand (2,5%). Daarentegen hebben landen als Spanje, Maleisiƫ en Vietnam hun minimumloon ofwel gehandhaafd of moeten nog een verhoging bepalen. Argentiniƫ en Turkije noteerden de hoogste stijgingen in het minimumloon, respectievelijk 138% en 100%, grotendeels te wijten aan de hoge inflatie.


Klik hier voor een grotere afbeelding - Bron: Picodi.

De studie vergeleek ook de kosten van een basis boodschappenmandje met het minimumloon in elk land. Het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Nederland, Luxemburg en Nieuw-Zeeland hadden de meest gunstige verhoudingen. Zuid-Afrika bleef achter, met het overlevingsmandje dat 34,5% van het minimumloon bedroeg.

Andere landen waar de kosten van basisboodschappen meer dan de helft van het minimumloon verbruikten, zijn onder meer Kazachstan, India, Vietnam en Armeniƫ. In Nigeria dekt het minimumloon zelfs niet een basis set van boodschappen.

Bron: www.picodi.com