De historie van bandlossers met compartimenten bij Van der Peet gaat een hele tijd terug. Begin jaren negentig al bouwde Van der Peet er één voor een klant in Zweden. Deze bandlosser had een schot in het midden van de laadruimte. Onder het chassis liep een transportband over de hele lengte van de bandlosser. Zo kon het deel van de lading voor het middenschot gelost worden. Boven de lange transportband kwam een korte transportband tot het middenschot. Stond je achter de bandlosser, dan zag je boven elkaar de twee transportbanden met een tussenruimte van 35 centimeter.

Vergeleken met de huidige maatstaven ging het om een eenvoudige constructie. En puntje van aandacht was onder meer de beperkte laadruimte vanwege de dubbele transportbanden. Maar de ontwikkelingen gingen door.

De vraag naar bandlossers met compartimenten kwam – en komt nog steeds – uit allerlei hoeken. Dat komt onder meer door de strengere regelgeving voor het vervoer van pootaardappelen. Maar ook andere producten zoals koffiebonen worden ermee vervoerd.

Uitneembaar tussenschot en tussenschot met deuren
De moderne bandlossers met compartimenten hebben één transportband die het centrale lospunt is. "Daarboven loopt een tunnel die per compartiment pneumatisch afsluitbaar is. Van der Peet bouwt bandlossers met twee compartimenten, tot aan wel zes of zelfs negen compartimenten. Het is ook mogelijk om bandlossers te bouwen met een uitneembaar tussenschot. Dan kan de bandlosser ook gebruikt worden voor het ‘reguliere’ werk. Heb je het compartimentengedeelte afwisselend wel en niet nodig, dan kan Van der Peet een tussenschot met deuren monteren. Bestaat de lading uit meerdere producten, dan sluit je de deuren. Vervoer je één type product, dan zet je de deuren open en kun je gewoon ‘doorladen’."

Beveiliging
"Het is uiteraard niet de bedoeling dat producten gaan mengen. Daarom is de pneumatische bediening te verzegelen. Ook zijn de compartimenten zodanig te beveiligen dat er geen twee kleppen tegelijk open kunnen gaan."

Voor meer informatie:
Van der Peet
Transportweg 64
2421 LS Nieuwkoop
Tel: 0172-579318
sales@vanderpeet.nl
www.vanderpeet.nl