Tholen - De eerste maanden van het Belgische aardappelseizoen stonden voornamelijk in het teken van de hevige regenval en alle gevolgen van dien. Echter bleek de vorst na de jaarwisseling voor een deel van de oogst toch echt de nekslag. "Al bleek dat dit deel wel aanzienlijk lager was dan in eerste instantie werd gevreesd. Intussen kunnen we uitgaan van zo'n 5 procent dat nog altijd in de grond zit en als verloren beschouwd kan worden. Het geeft aan de andere kant ook rust dat er nu duidelijkheid is en vooruit gekeken kan worden", vertelt Jurgen Duthoo van Warnez Potatoes.

“Het had kunnen oplopen van 15 tot 20%. De 5% blijft een groot aandeel, maar nu is het duidelijker voor de markt. Men gaat er ook vanuit dat het grootste aandeel van de aardappelen wat verloren is gegaan voor de industrie was. Met name voor de telers met vrije aardappelen kan er nu gekwantificeerd worden wat er in voorraad is en geschikt voor de verkoop. Daardoor zou er meer aanbod op de vrije markt verschijnen. Toch gaan er nog altijd veel telers vanuit dat de prijzen in de komende periode nog wel omhoog zullen gaan, dus blijft het nog afwachten hoe het zich allemaal zal ontwikkelen voor de rest van het seizoen."

Schaarste aan mooie partijen wasserijgeschikte aardappelen
Voor de prijzen van de vrije aardappelen betekent dit momenteel dat ze nog altijd op een hoog niveau blijven hangen. "De noteringen voor consumptieaardappelen zijn deze weken namelijk weer omhoog gegaan. Toch zal het een uitdaging worden om mooie partijen gewassen tafelaardappelen te vinden. Er is tijdens het groeiseizoen natuurlijk stress geweest. Bovendien waren er de welbekende moeilijkheden bij het rooien, waardoor er meer aardappelen zijn met lichte verkleuring, beschadiging of zelfs wat schurft. Dat hoor ik ook van telers in Frankrijk. In het visuele aspect is het aanbod dat vaak door de retail gevraagd is daardoor niet evident voorhanden. Het blijft altijd een proces van vraag en aanbod, dus zal deze schaarste ervoor zorgen dat de telers verwachten dat er in de komende periode nog wat rek in de prijs zal zitten voor de mooie loten."

Goede vraag
In dat opzicht is de komende Fruit Logistica in Berlijn een goede graadmeter, zo stelt Jurgen. De vraag op de exportmarkt voor aardappelen lijkt sinds december namelijk toch echt losgebarsten. "Er is veel vraag vanuit Zuid- en Oost-Europa. Dit komt mede doordat er aldaar lokaal ook wat minder aanbod is. Daardoor wordt er al meer gekeken naar het aanbod uit België. Al met al is de beurs een mooi moment waarbij in kaart kan worden gebracht waar de vraag vandaan komt en wat we de komende maanden kunnen gaan verwachten. Na de Fruit Logistica zal duidelijk worden hoe de kaarten geschud zijn op de aardappelmarkt"

"Ook op de lokale markt blijft de vraag vrij stabiel. Hierin zien we wel meer en meer een veranderende dynamiek in de populariteit van segmenten als de maaltijdboxen. Dat is een trend die al even geleden is ingezet en zich sterk blijft ontwikkelen. Het stukje gebruiksgemak speelt nu eenmaal in bijna alle aspecten van de voedingssector en ook de aardappelen onttrekken hier zich niet aan. Daar zullen we dan ook in ons proces op blijven inspelen voor de toekomst", gaat Jurgen verder.

Warnez Potatoes zal ook aanwezig zijn op de komende Fruit Logistica. Het bedrijf is te vinden in hal 27, stand A-60

Voor meer informatie:
Jurgen Duthoo
Warnez Potatoes
Marialoopsesteenweg 2L
B-8700 – Tielt - België
+32 051 400812
info@warnezpotatoes.be
www.warnezpotatoes.be