Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aanhouders, afvallers en debutanten onder Nederlandse exposanten op Fruit Logistica

Tholen - Het aantal Nederlandse exposanten op de Fruit Logistica vertoont een stabiele lijn. Naast enkele afhakers, zijn er ook bedrijven die hun debuut maken als exposant, zoals AGF-Direct, Alblas International Transport, Chainn, De Terp, Exotic Roots, Flikweert Vision Technologies, Fresh IT Services, Greenfresh, Versland Selection en Wiscomex.

Best Fresh neemt als groep weer deel aan de beurs. "Fruit Logistica is voor ons een belangrijk event aangezien hier veel van onze (bestaande en potentiële) telers en (bestaande en potentiële) klanten lopen. Natuurlijk hangt er een hoog kostenplaatje aan deze beursdeelname, maar we kunnen hier in een paar dagen heel veel van onze telers spreken die verspreid zitten over de hele wereld. Hiernaast is het een mooie ontmoetingsplaats met onze klanten. Dit is erg efficiënt en spaart ons de nodige tripjes. Het stelt ons dus in staat om in korte tijd heel veel relaties te spreken. Uiteraard bezoeken we gedurende het jaar ook nog de nodige relaties, want we hechten veel waarde aan persoonlijk contact", vertelt marketing manager Jeroen Groenewegen van FarmHouse. Natuurlijk maken we wel elk jaar weer de afweging of en in welke hoedanigheid wij er staan, logisch want een euro kan je maar een keer uitgeven…"

Ook PotatoNext heeft ervoor gekozen om in 2024 als exposant deel te nemen aan Fruit Logistica in Berlijn. "Fruit Logistica is voor ons dé internationale AGF-beurs. Doorslaggevend voor PotatoNext is de timing. De aardappel is op dit moment van het jaar het beste te vermarkten in verband met het begin van het seizoen en om die reden beter zicht op de beschikbaarheid voor het komende jaar. Fruit Logistica is een grote beurs met veel internationale allure wat tevens interessant is voor onze exportkanalen. Bovendien is PotatoNext sinds 1 oktober 2023 een fusie van drie vertrouwde en toonaangevende spelers in de consumptieaardappelenindustrie: Nedato, Agrico en Leo de Kock. Door deze krachtenbundeling is een nieuwe en slagvaardige coöperatie met korte lijnen ontstaan, rijk aan ervaring en expertise op het gebied van teelt, productie, verpakking en distributie van aardappelen. Fruit Logistica 2024 is hét moment om deze nieuwe coöperatie internationaal op de kaart te zetten", stelt CCO Mariska Werring.

Toch zijn er ook andere geluiden. Zo heeft Agrofair - distributeur van Fairtrade en biologische bananen - dit jaar geen stand. "Wij hebben besloten om niet meer te exposeren omdat wij de Fruit Attraction effectiever vinden. Het tijdstip van de Fruit Attraction is voor ons veel gunstiger, precies in de periode dat we nieuwe jaarovereenkomsten maken, met klanten, leveranciers en scheepvaartmaatschappijen. Wij werken veel met leveranciers in Latijns-Amerika die liever naar Madrid komen, vanwege de taal en het klimaat. Berlijn is altijd erg koud. Berlijn is qua tijdstip altijd een beetje mosterd na de maaltijd voor ons. Wij hebben ons al verschillende jaren afgevraagd of we wel in Berlijn zouden blijven exposeren, maar hakken nu de knoop door", aldus directeur Hans-Willem van der Waal.

Ook ZON is dit jaar niet als exposant op de beurs in Berlijn. "ZON staat dit jaar niet met een stand op Fruit Logistica omdat we besloten hebben om onze middelen anders in te zetten. Vorig jaar hebben we voor het eerst een kopers / telersdag georganiseerd. Op basis van die ervaringen hebben we besloten om daar dit jaar nog meer de nadruk op te leggen, en onze middelen daarin te investeren", vertelt directeur John Willems.

"Wij doen dit jaar voor de twintigste keer mee. Het voelt bijna als verraad als we nu afhaken", zegt Anton Filippo van LBP. "Wij zien Berlijn inderdaad in de wereld nog steeds als een belangrijke beurs. Maar, of Berlijn ook op lange termijn toonaangevend zal blijven, durf ik te betwijfelen. De importantie van een beurs als die in Madrid wordt namelijk wel steeds zichtbaarder. Veel exporteurs uit onder meer Zuid- Amerika vinden Madrid prettiger vanwege de timing. Anderen blijven (ook) naar Berlijn komen omdat veel van hun Europese afnemers daar zijn. Hoe wij als dienstverlener daar mee omgaan, laat zich raden. Wij hebben geen keuze dan daar te zijn waar onze klanten en kandidaat-klanten zijn. Daarom hebben wij er al een paar jaar geleden voor gekozen om op beide beurzen aanwezig te zijn. Weliswaar beide met de helft van de oorspronkelijke oppervlakte (2 x 0.5 = ook 1) maar present zijn is belangrijker."

"Wij nemen dit jaar wederom deel aan de Fruit Logistica. Harvest House is aanwezig met een grote stand, waarin al onze bedrijven vertegenwoordigd zijn", vertelt Sandra Vlielander. "We hebben vorig jaar een succesvolle beurs in Berlijn gehad, omdat we er veel van onze klanten en relaties ontmoeten. Daarom was de keuze snel gemaakt om ook in 2024 deel te nemen. Op de beurs gaan we in gesprek met onze relaties, laten we ons assortiment zien, delen we onze visie op het ideale vruchtgroenteschap en laten we zien hoe we werken aan een steeds duurzamere teelt. Natuurlijk is er in onze stand ook iets te proeven! Zoals we het nu ervaren zal de Fruit Logistica de komende jaren nog een toonaangevende beurs blijven."

"Voor dit jaar was de keuze voor ons vrij gemakkelijk te maken, na een succesvolle editie van 2023. Zolang de Fruit Logistica goed bezocht wordt, meegaat in de tijd en innoveert waar nodig verwachten wij dat de Fruit Logistica in Berlijn relevant blijft", aldus Jolanda Olsthoorn van Oxin Growers."De toegevoegde waarde van een dergelijke beurs is lastig te meten en kan per deelnemer verschillend zijn. Oxin Growers zet de beurs in om in informele setting telers, handelspartners en toeleveranciers te ontmoeten en aan elkaar te koppelen. Eigenlijk zoals wij ook onze beursborrel van dit jaar presenteren “Mix and Match”."

Banken Champignons is ook weer van de partij. "Wij nemen reeds meer dan 25 jaar deel aan de Fruit Logistica en verwachten dit ook nog jaren te gaan doen. Daarnaast zijn we reeds enkele jaren een vaste deelnemer aan de Fruit Attraction. Berlijn zal meer voor de Noord-Europese landen zijn en Madrid voor de Zuid-Europese landen. We zullen jaarlijkse aan beide beurzen deelnemen. Naast Berlijn en Madrid zijn we ook aanwezig op een aantal andere kleine beurzen", vertelt Rob Banken. "We verwachten dat de Fruit Logistica nog vele jaren een toonaangevende beurs zal blijven. Tijdens corona hebben we geleerd, dat elkaar ontmoeten toch erg belangrijk is gebleken. Dit jaar op donderdag 8 februari om 15.30 uur organiseren we een heuse Banken Champignons Party in onze stand. Iedereen is welkom!"

Klik hier voor de lijst met Nederlandse exposanten