In de Primeur van 31 juli 1992 is een artikel over Aardappel B.V. uit Zierikzee te lezen, waarin verteld wordt over het telen en oogsten van aardappelen onder plastic:

De vraag naar een zo vroeg mogelijke aardappel neemt nog steeds toe. Tot dusver was de Europese markt daarvoor vrijwel geheel afhankelijk van de import uit voornamelijk Zuid-Europa. Om daarin verandering te brengen is Aardappel B.V. te Zierikzee dit jaar voor het eerst begonnen met de vervroegde teelt van aardappelen onder plastic. Door deze beschermde teelt kan de oogst met twee tot drie weken vervroegd worden en is Aardappel B.V. in staat het jaar rond aardappelen te leveren. Het poten onder plastic heeft begin maart plaats waarna omstreeks half juni of een week later met de oogst kan worden begonnen.

De vroege aardappelen worden hier met de hand op de rooimachine gesorteerd

Peter Mullaert, buitendienstmedewerker/vertegenwoordig van Aardappel B.V.: "We zijn gestart met een viertal telers en wel op Tholen, Walcheren en twee in Zeeuws-Vlaanderen. De eerste oogst leverde vijftien ton per hectare en liep tenslotte op tot dertig ton per hectare. De rassen Nicola en Charlotte zijn het meest geschikt voor de teelt onder plastic. Het produkt beantwoordt uitstekend aan de vraag naar een vetvaste, blanke en wasbare pure tafelaardappel. Tot dusver is de produktie vrijwel geheel bestemd voor de Belgische markt."

Peter Mullaert van Aardappel B.V. (links) in gesprek met teler
A. Dhont

Vijf jaar geleden startte Aardappel B.V. met de teelt van vroege aardappelen. Vorig jaar [1991] werd het idee geboren om te proberen de teelt ervan te vervroegen door deze onder plastic te doen plaatsvinden. Begonnen werd de betrokken telers grondig voor te lichten over diverse kanten van de nieuwe teeltwijze.

Teler A. Dhont uit Groede: "Het telen onder plastic vereist inderdaad een geheel andere aanpak. Zo hoef je minder te bemesten en minder te spuiten met gewasbeschermingsmiddelen. Ook hoef je geen loofdodingsmiddel toe te passen. De teelt onder plastic is dus milieubeschermend. Je kunt daarom wel zeggen dat de onder plastic geteelde aardappel zo van het land naar de klant gaat. Verder is de prijs zodanig dat de meerdere arbeidskosten er door vergoed worden."

Het rooien van de aardappelen op het land van Dhont gebeurt vooralsnog op een verouderde manier. De Nicola wordt groen met de hand gerooid terwijl de Charlotte weliswaar machinaal uit de grond wordt gehaald, maar op de machine met de hand wordt gesorteerd. De Charlotte wordt velvast en gewassen geleverd. Dagelijks levert Aardappel B.V. vijf ton van de vervroegde aardappelen rechtstreeks naar de winkel.

Bron: Primeur 1992