De export van uien uit India, die in 2020-2021 $378 miljoen bedroeg, in 2021-2022 $460 miljoen en in 2022-2023 $561 miljoen, zal naar verwachting aanzienlijk afnemen in 2023-2024 vanwege een exportverbod dat acht maanden zal duren. Deze situatie heeft niet alleen nadelige gevolgen voor uientelers, maar ook voor handelaren, die met name getroffen worden door de timing van het verbod, dat samenvalt met de internationale vernieuwingsperiode van contracten in januari.

Het exportverbod heeft geleid tot extreem hoge uienprijzen in buurlanden zoals Nepal, Bangladesh, Sri Lanka, Bhutan en Maleisiƫ, die afhankelijk zijn van India voor hun uienvoorziening. Handelaren maken zich zorgen over de financiƫle gevolgen op de lange termijn.

Het verbod leidt ook tot een verlies aan marktaandeel voor Indiase exporteurs, aangezien landen als China en Pakistan een voorsprong krijgen in het leveren van uien aan landen die eerder afhankelijk waren van India. Ondanks de uitdagende omstandigheden voor uientelers en handelaren, voorspellen experts een tijdelijke terugval.

Pushan Sharma, Directeur Onderzoek bij Crisil Market Intelligence & Analytics, is optimistisch dat, gezien de aanzienlijke uienteelt van India, deze landen mogelijk terugkeren om te importeren uit India zodra de normaliteit volgend jaar is hersteld. Echter, dit jaar zijn ze gedwongen om alternatieve bronnen voor hun uien te zoeken.

Bron: cnbctv18.com