Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Poolse uienprijzen op recordhoogte

De Poolse uienprijzen zijn sinds begin 2024 gestegen en waren ongewoon hoog voor deze periode van het jaar, de prijzen bereikten recordhoogten.

Gewoonlijk liggen de groothandelsprijzen voor uien in Polen in deze periode tussen € 0,21 en € 0,24 per kg, maar nu is het prijsniveau precies twee keer zo hoog en zijn de prijzen opgelopen tot € 0,45 per kg. Bovendien liggen de prijzen in dollarequivalent nu al 4% boven het niveau van vorig jaar, wat een alarmerend signaal is. Vorig seizoen werd immers ook al gekenmerkt door een recordniveau van uienprijzen.

In het seizoen 2022/23 begon een scherpe stijging van de uienprijzen in februari. In maart bereikten de uienprijzen in de groothandel al bijna € 0,91 per kg, waarna ze, na enige daling, eind mei weer op dit niveau kwamen en bijna tot eind juni 2023 hoog bleven.

Zal een soortgelijk scenario zich dit jaar herhalen, gezien het feit dat de uienprijzen nu al hoger zijn dan een jaar geleden? Als we rekening houden met de gespannen situatie rond het uienaanbod in de EU-landen, problemen met de kwaliteit en grootte van uien in Duitsland en Spanje, dan twijfelen de meeste marktdeelnemers er niet aan dat de uienprijzen nog zullen stijgen.

Dit seizoen is de situatie op de markten van Oekraïne en Centraal-Aziatische landen echter compleet anders. Een jaar eerder waren de uienprijzen in Oekraïne de hoogste in de regio, nu liggen ze 33% lager dan in Polen. De uienprijzen in Centraal-Aziatische landen zijn 4-5 keer lager dan in Polen en de voorraden zijn record hoog, terwijl deze landen een jaar geleden nog uien importeerden.

Momenteel worden uien uit Kazachstan en Oezbekistan geleverd aan de EU-markt, waaronder Polen, wat helpt om de prijzen onder controle te houden. De situatie is ook radicaal anders in Turkije, waar uien nu precies half zoveel kosten als in Polen.

Daarom verwachten we de komende maanden geen prijsrecords voor uien in Polen, hoewel de opwaartse prijstrend kan aanhouden totdat de massale aanvoer van nieuwe uien uit de zuidelijke landen van Europa en Noord-Afrika begint.

Voor meer informatie: east-fruit.com

Publicatiedatum: