Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Agurotech genomineerd voor Startup van het jaar

Agurotech is genomineerd voor de Startup van het jaar-award van MT/Sprout. Pittige tijden voor de landbouw. Klimaatverandering, aanhoudende droogte en watertekorten zetten de oogsten onder druk. Terwijl de populatie, en daarmee de wereldwijde behoefte aan voedsel, alleen maar toeneemt.

Dat vraagt om optimaal gebruik van water en landbouwgrond. Data ‘uit het veld’ bieden wat dat betreft een groot en nog veelal onbenut potentieel, stellen Joëlle van den Brand (36) en Lilia Planjyan (38). "Op dit moment maakt minder dan 5 procent van de boeren hier gebruik van."

Realtime data
Agurotech wil daar verandering in brengen. De in 2020 opgerichte startup adviseert agrariërs op basis van realtime metingen vanaf de eigen akkers. Die leveren data op over bijvoorbeeld wanneer, waar en hoeveel water nodig is voor de irrigatie. Of wat het beste moment is om mest en gewasbeschermingsmiddelen in te zetten.

Dat soort beslissingen nemen boeren nu vaak op basis van gevoel en daarmee ligt overmatig gebruik op de loer, zien Van den Brand en Planjyan. Wat ook effect heeft op de oogst. Met de data en het advies van Agurotech worden middelen efficiënter ingezet, voor een optimale opbrengst. "Dat is niet alleen duurzamer, het levert ook economische voordelen op voor het boerenbedrijf." Aanvullende diensten zijn in de maak: zo wil het bedrijf gebruikers ook gaan informeren over verzilting van het land.

Precisielandbouw
Bijzonder is dat Agurotech voor dat advies uit verschillende datasets put en die samenvoegt. Informatie over het vochtgehalte in de grond wordt gekoppeld aan de hoeveelheid neerslag, het type bodem en soort gewas. De startup maakt hiervoor gebruik van een combinatie van satelliet- en dronebeelden, openbare databanken en eigen sensoren en weerstations. Die zijn ontwikkeld in samenwerking met een aan het Nikhef gelieerde partij, het Nationaal Instituut voor subatomaire fysica. Het advies dat hieruit rolt, wordt dankzij deep learning bovendien doorlopend aangescherpt.

Precisielandbouw wordt het genoemd. Ofwel: de juiste hoeveelheden op het juiste moment. De ondernemers opereren daarmee in een markt die in 2023 op 30 miljard euro werd geschat en volgens marktonderzoeksbureau Spherical Insights jaarlijks met 17 procent groeit.

"De landbouw is een van de laatste grote sectoren waar de digitale transformatie in beweging komt", zeggen Van den Brand en Planjyan. "De transitie naar een volledig autonome beregening wordt bijvoorbeeld steeds meer realiteit, nu steeds meer klanten hun irrigatiesysteem aan onze software koppelen."

Voedselzekerheid wereldwijd
Onder die klanten bevinden zich grote jongens als PepsiCo, Lamb Weston, Agrifirm en het RIVM. Ook geldschieters zijn enthousiast over wat een van de weinige volledig door vrouwen opgerichte deeptechbedrijven van Nederland is. Agurotech haalde vorig jaar 1,5 miljoen aan durfkapitaal op, aangevuld met een Rabobank-lening en subsidies. Voor eind 2024 staat een nieuwe financieringsronde gepland.

Richten Van den Brand en Planjyan de blik verder op de toekomst, dan is het doel om de voedselzekerheid wereldwijd veilig te stellen. "Dit betekent dat de producten overal moeten werken, ongeacht het bodemtype, het gewas, de weersomstandigheden en de communicatie-infrastructuur."

Dat was het uitgangspunt bij de ontwikkeling van de technologie, die in tien talen beschikbaar is. Agurotech is momenteel in vijftien landen actief. Dat moeten er eind dit jaar minstens 25 zijn.

Stemmen voor de Startup van het jaar kan hier

Voor meer informatie:
Agurotech
+31 (0)20 261 23 03
[email protected]
www.agurotech.com

Publicatiedatum: