Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Druk op uienaanbod kan tot augustus voelbaar zijn in VS

"In mijn 20 jaar op de verkoopafdeling heb ik nog nooit zo'n klein uienaanbod gezien", zegt John Harris van de Amerikaanse uienverpakker Paradigm Fresh. "Behalve voor jumbo rode uien, zou ik zeggen dat minder dan 10% van het wekelijkse aanbod voor de vrije markt is."

Verschillende factoren zijn verantwoordelijk voor deze situatie, te beginnen met orkaan Hilary eind augustus die een aantal gewassen in Baja Mexico, waaronder uien, heeft beschadigd of volledig vernietigd.

Dat betekende dat er niet voldoende aanbod was voor de binnenlandse Mexicaanse markt. "Mexico importeert per dag ongeveer 80-90 vrachtwagens met Amerikaanse
klasse I uien voor supermarkten. Ze moesten begin december de binnenlandse Amerikaanse markt op om uien te kopen en dat doen ze momenteel nog steeds", zegt Harris.

Daarnaast had Oost-Canada overvloedige regenval tijdens de oogst, wat een deel van de oogst vernietigde. Wat wel geoogst werd, is van mindere kwaliteit dan gehoopt. En Treasure Valley kreeg eind augustus tijdens de oogst regen te verwerken tijdens een orkaan. "Er viel best veel regen, maar het was toch eerder de timing ervan die wat kwaliteitsproblemen veroorzaakte. De houdbaarheid is minder goed en er is product verloren gegaan", voegt Harris toe.

Minder Peruaanse zoete uien
Daarnaast had Peru dit jaar ook een zeer beperkte oogst van zoete uien. Op de Amerikaanse markt waren er voor het grootste deel van het jaar dan ook alleen binnenlandse zoete uien beschikbaar.

"Het komt wel eens voor dat er minder witte uien zijn, maar op dit moment is het aanbod, behalve voor contractbestellingen, vrijwel niet-bestaand", zegt Harris, die eraan toevoegt dat de prijzen bijna recordniveaus halen. "De volgende aanvoer van witte uien zal vanuit Mexico komen.” Normaal gesproken gebeurt dat rond 5 februari, maar dit jaar zal de eerste aanvoer door het frisse weer waarschijnlijk een week worden uitgesteld.

De beschikbaarheid van gele uien is niet zo nijpend, maar ook hier zit de prijs in de hogere regionen. "Echter, het is gecompliceerd om aan de vraag te voldoen. Het is onmogelijk om zomaar alles te kopen wat je nodig hebt, zoals in een normaal jaar. Je kunt hier en daar wel partijen krijgen, maar het aanbod is niet enorm en ook de leveranciers moeten zorgen dat ze voldoen aan hun contracten tot maart of april.”

Voor middelgrote rode uien is het verhaal gelijkaardig. "Iedereen leek dit jaar vooral grove rode uien te hebben geoogst, eerder richting de jumbo maat. De middelgrote kalibers zijn het hele seizoen een beetje schaars geweest", voegt Harris toe. De prijs voor de middelgrote en jumbo rode uien bedraagt $12 FOB. "Er is een redelijke aanvoer van jumbo uien en de prijs is de afgelopen vier tot zes weken vrij stabiel geweest."

Smeekbede
De vraag beschrijft Harris eerder als een "smeekbede" dan als een vraag. "Het is eerder van ‘Kun je me alsjeblieft helpen of kun je iets vinden?’ in plaats van een bestelling plaatsen, de offerte bekijken en dan de uiteindelijke prijs bepalen", zegt hij. "Ik zeg niet dat de prijs geen factor is, maar het is zeker secundair aan beschikbaarheid. De prijzen zijn hoog."

De verwachting is dat het tot het einde van de zomer druk zal zijn op de uienmarkt. "Ik denk niet dat we terug zullen gaan naar rustigere tijden tot de oogst weer begint in augustus", zegt hij. "Hoewel de uien uit de opslag normaal gesproken tot april-mei worden aangesproken, tot wanneer Zuid-Californië zijn uienoogst start in de derde week van april, zal daar geen aanvoer zijn uit de bewaring en dat zal veel meer druk zetten in dat gebied."

Tegelijkertijd houden Canada en New York normaal gesproken uien vast tot eind juni, maar Harris zegt dat ze ook geen aanvoer zullen hebben en dus waarschijnlijk kopers zullen worden, wat nog meer druk kan leggen op het aanbod van Californië en New Mexico. "Al deze factoren zullen meespelen tot onze oogst weer begint in augustus", zegt Harris.

Voor meer informatie:
John Harris
Paradigm Fresh
Tel: +1 (970) 775.2049 (VS)
[email protected]
www.paradigmfresh.com

Publicatiedatum: