Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Economische kloof tussen VS en EU groeit van 11% naar 30%

De kloof tussen de VS en de EU is in 25 jaar verdrievoudigd. Bij de invoering van de euro was de Amerikaanse economie 11% groter. Dat verschil is uitgegroeid tot 30%. Op een breed front raakt Europa steeds verder achterop, zo blijkt uit het rapport ‘Europe needs to step up its game’ van kredietverzekeraar Allianz Trade.

Het verschil is nog schrijnender als puur gekeken wordt naar het nominale bbp. Waar de eurozone rond de 15 biljoen dollar blijft hangen, zit de VS nu al op 27 biljoen dollar (+80%), al komt een deel hiervan door de waardevermeerdering van de dollar. Het rapport noemt 5 factoren die de VS belangrijk voordeel bieden:

  • De enorme schulden die de Amerikaanse overheid zich kan veroorloven om zich uit recessies te financieren;
  • Fors lagere energieprijzen;
  • Beschikbaarheid van grondstoffen (olie, steenkool, koper, lood, ijzer, hout, bauxiet en uranium).
  • Sterke thuisbasis voor hightech industrie en innovaties (patenten);
  • Aantrekkelijk investeringsklimaat.

"Europa struikelt over eigen veters"
Volgens Johan Geeroms, Director Risk Underwriting Benelux van Allianz Trade, struikelt Europa vooral over de eigen schoenveters: "Regelgeving en administratieve rompslomp houden de productiviteitsgroei tegen. Regels over hoe krom de komkommers moeten zijn of over de omvang van mosselen. Te gek voor woorden. Maar het effect is funest. Zakendoen en innovaties worden belemmerd. Ook het regelen van financieringen is hier voor vooral kleine bedrijven veel moeilijker. De steunprogramma’s die in Brussel worden opgetuigd zijn vaak veel te gefragmenteerd en te ingewikkeld." Volgens Geeroms presteert de EU niet alleen slechter dan de VS, maar ook dan de rest van de wereld. "Die marginalisering moet een halt worden toegeroepen, maar ik zie het niet snel gebeuren. Het ontbreekt aan daadkracht."

Belangrijkste maatregelen
De vier belangrijkste maatregelen die in Brussel genomen moeten worden zijn volgens het rapport van Allianz Trade:

  • terugdringen van de administratieve rompslomp en overregulering;
  • eenduidige, simpelere belastingregels;
  • versterking van de kapitaalmarkt en het investeringsklimaat;
  • krachtige ondersteuning van de groene transitie.

Groene transitie troefkaart
Op de economische ranglijst die de Wereldbank bijhoudt presteren EU-economieën alleen (iets) beter dan de VS op twee gebieden: export en de elektriciteitsvoorziening. Volgens Allianz Trade is er een troefkaart die de EU op termijn voordeel kan bieden: verduurzaming. "We lopen voorop in de groene transitie. Per hoofd van de bevolking is de CO2-uitstoot duidelijk lager dan in de VS. Ook met de handel van groene goederen heeft de EU een stevige voorsprong. Alleen Duitsland al overtreft de VS als het om groene export gaat." Volgens het rapport van Allianz Trade kan de EU behoorlijk terrein terugwinnen als de groene transformatie versneld wordt doorgezet met als doel nul CO2-uitstoot in 2050.

Verkiezingen
Geeroms tot slot: "Binnenkort zijn er verkiezingen in Europa. Ik mag hopen dat de economische ontwikkeling bovenaan op de agenda staat. Daar is het ooit allemaal om begonnen. Op een breed front schieten we tekort en vooralsnog zie ik geen tekenen dat deze trend wordt omgebogen. Dat betreur ik, omdat ik wel degelijk geloof in een hoofdrol van Europa binnen de wereldeconomie. Maar dan moet het wel echt anders dan nu het geval is."

Bron: Allianz Trade

Publicatiedatum: