Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Adriaan van Belzen (Daily Onions): Nieuwe wereldorde in de uienmarkt

"Pallet rode uien beroofd door Franse stakers, hadden ze nu de gele maar gepakt..."

Tholen - Afgelopen nacht was Daily Onions ook de dupe van de acties van de Franse stakers. "We zijn beroofd van een pallet rode uien. Hadden ze nu maar de gele meegenomen, want die waren goedkoper. Gelukkig zijn het maar uien en geen edelstenen, maar het geeft wel aan dat we in roerige (uien)tijden leven", constateert Adriaan van Belzen.

"Ook in de uienwereld lijkt er een nieuwe wereldorde aan te komen waarbij China en Egypte steeds meer voet aan de grond krijgen. In Europa worden boeren onder het mom van regelgevingen in een hoek gedreven waardoor voedselprijzen stijgen. Ondanks de gestegen kosten is het ondertussen ook een lucratieve manier geworden om de prijzen door speculatie hoog te houden. Ik denk dat we vergeten zijn dat we het grootste deel van de oogst moeten exporteren. Ondertussen is het elke week weer kijken waar er nieuwe ontwikkelingen plaatsvinden die gevolgen kunnen hebben op de uienmarkt. Uitvoerverboden en transportbelemmeringen te over, maar bovenal het klimaat is de grootste koopman geworden. Misschien is dat wel de reden waarom het toch een mooie handel blijft, want saai mag je het absoluut niet noemen", vervolgt de uienexporteur.

"Hoe dit seizoen gaat aflopen blijft een vraag, maar ik verwacht met geel een hele stroeve markt omdat we op dit prijsniveau niet goed kunnen concurreren met de omringende landen. Tevens lopen we toch aardig wat achter in de exportcijfers in vergelijking met vorig seizoen, maar daar heeft niemand het meer over. Wat betreft rode uien denken we straks genoeg vanuit Egypte te kunnen importeren, omdat daar de arealen behoorlijk zijn toegenomen."

Voor meer informatie:
Adriaan van Belzen
Daily Onions
Reinaldstraat 2
6301 EC Valkenburg
Tel.: +31 (0)118 764 056
[email protected]
www.dailyonions.com