Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Magnus Kahl Seeds gespecialiseerd in uien, sjalotten en banaansjalotten

Ruim 90-jarige Australische uienveredelaar breidt activiteiten in Europa uit

Tholen - De historie van de Australische uienveredelaar Magnus Kahl Seeds gaat terug tot 1936. De laatste dertig jaar is het bedrijf ook actief op de Europese markt. Deze introductie startte met de verkoop van eerstejaarsplantuienrassen, maar in de loop der jaren groeide met name de verkoop van uien-, sjalotten- en banaansjalottenzaad. "Van deze niche-uienproducten hebben wij onze focus gemaakt", vertelt EU Business Development Manager Michael Butler.

De introductie op de Europese markt legde de veredelaar geen windeieren. In 2019 werd Magnus Kahl Seeds BV als nieuwe tak gelanceerd. Vanuit het Noord-Brabantse Budel vindt de verkoop plaats naar de Europese markt. "Het grote voordeel is dat we nu hier voorraden aan kunnen houden, dat is goed voor de gemoedsrust van onze klanten", lacht Michael. "Met ons eigen kantoor op de Nederlandse markt zijn last-minute orders geen enkel probleem."

"Ons voordeel is dat we samen met onze partners zorg dragen voor alle activiteiten, van veredeling, productie, marketing en sales. We hebben zodoende altijd direct contact met onze klanten en zodoende een goede relatie kunnen opbouwen. We verkopen een assortiment hoogwaardige sjalotten- en uienzaden door heel Europa. Zo zijn we actief in Nederland, Frankrijk, België, Duitsland, Polen, Italië, Oostenrijk, Litouwen, Roemenië, Bulgarije en Scandinavië. Verder willen we graag uitbreiden in Spanje, dankzij een sterk aanbod aan nieuwe hybrides die voor deze markt zijn ontwikkeld."

Grootste uitdagingen zijn volgens de EU Business Development Manager de bodem- en weersomstandigheden waar telers mee te maken hebben. "In bepaalde teeltgebieden wordt het steeds lastiger om uien te telen, in andere gebieden gaat het juist erg goed. Dit jaar zien we dan ook best grote verschillen in de orders bij onze klanten. Sommigen hebben minder zaad gekocht, anderen hebben de teelt verdubbeld."

"De sjalottenmarkt is groeiende. Met name de verwerkende industrie neemt steeds meer sjalotten af, dus dat biedt veel potentie", vertelt Michael. Het assortiment van Magnus Kahl Seeds BV biedt een halflange hybride sjalot genaamd F1 Laval. Dit ras blinkt al jaren uit in de Nederlandse teeltomstandigheden. Het sterke, krachtige wortelstelsel is een kenmerk van het ras dat F1 Laval in staat stelt om onder alle omstandigheden constant hoge opbrengsten te produceren. Er is geen betere test geweest voor het wortelsysteem van F1 Laval dan de hete, droge groeiomstandigheden van de afgelopen jaren in Nederland. Het ras blijft uitblinken in deze barre omstandigheden en produceert sjalotten met een hoge opbrengst die langdurig kunnen worden bewaard. Ook in de afgelopen seizoenen heeft F1 Laval een hoge mate van Fusarium-tolerantie getoond.


F1 Laval en F1 Lorient

Magnus Kahl Seeds biedt ook een kortere, ronde sjalot aan genaamd F1 Lorient. Dit is een lang houdbare sjalot die gebruikt wordt voor de versmarkt, maar ook zeer populair is gebleken bij de verwerkende industrie. Er is ook meer vraag naar F1 Lorient als sjalot voor de industrie. Het ras heeft een hoog drogestofgehalte, waardoor het ideaal is voor gedroogde sjalotproducten. F1 Lorient is een veelzijdige sjalot die de klant zeker flexibiliteit geeft bij het eindgebruik.

Het assortiment van banaansjalotten bestaat uit twee varianten, Roderique en Figaro. Roderique is een lange dag type echalion die enorm veelzijdig is met een milde, zoete smaak. Het ras heeft uitstekende uniforme roze-bronzen bollen die goed geschikt zijn voor zowel de verse als de verwerkende markt. Figaro is een lange dag type in het late seizoen met iets kortere en bredere bollen dan de Roderique. En is ook zeer geschikt voor zowel de verse als de verwerkende markt. Zowel de Roderique als de Figaro hebben een uitstekende, langdurige bewaring.Voor het zaaiuiensegment levert het bedrijf de rassen Garnet Red en Red Baron, die beide zeer consistent presteren op de Noord-Europese markt. Voor het segment plantuien heeft Magnus Kahl Seeds een assortiment rode, witte en gele variëteiten. In navolging van dit nichethema biedt het bedrijf ook zoete uien- en gedyhatreerde variëteiten aan voor gespecialiseerde telers. “Er is voor ieder wat wils”, besluit Michael.

Voor meer informatie:
Michael Butler
Magnus Kahl Seeds
Mob: +31 614 256 296
[email protected]
www.magnuskahl.com