Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Poolse markt overspoeld met Oezbeekse uien

Volgens EastFruit zijn er de afgelopen weken veel uien uit Oezbekistan, Tadzjikistan, Kazachstan en mogelijk andere Centraal-Aziatische landen op de Poolse groothandelsmarkten verschenen. In de meeste gevallen noemen handelaren Oezbekistan als het land van herkomst. Sommigen vermoeden echter dat een deel van de uien mogelijk van Russische herkomst is, gezien het relatief lage prijsniveau voor deze groente in dat land.

Gezien de heel hoge prijzen voor uien in Polen voor deze periode van het jaar, is het niet verrassend dat het land de import verhoogt. Bovendien zijn onlangs in Tadzjikistan de groothandelsprijzen voor uien gedaald tot $ 0,09 per kilo, wat 5,5 keer goedkoper is dan in Polen.

Ondanks de toename van de uienimport, blijven de prijzen in Polen een opwaartse trend vertonen. Ook ziet de uienimport uit Rusland er momenteel qua prijs vrij concurrerend uit, gezien de goedkopere logistiek dan uit Centraal-Azië.

Volgens Poolse handelaren zijn er weinig tekenen van Oekraïense uien op de Poolse markt, hoewel er meldingen zijn geweest van dergelijke export. De belangrijkste bestemming voor Oekraïense uien is Roemenië, waar de prijzen hoger zijn dan in Polen.

"Marktdeelnemers verwachtten een verdere prijsstijging voor uien in de Europese Unie en dit kan de Centraal-Aziatische landen helpen een ineenstorting van de groothandelsprijzen voorkomen, want de voorraden met uien van 2023 blijven ongewoon hoog terwijl de nieuwe oogst van vroege uien snel nadert."

"Echter, voor Oezbeekse uienexporteurs is het belangrijk dat de uienprijzen in de EU snel blijven stijgen, omdat de logistieke kosten op dit moment het grootste deel van het prijsverschil 'opeten', terwijl de kwaliteit van de bewaaruien blijft dalen door de stijging van de gemiddelde dagtemperaturen", zegt Andriy Yarmak, econoom bij het Investeringscentrum van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

Volgens ramingen van EastFruit-analisten zal de Oezbeekse uienexport in 2023/24 een recordhoogte bereiken.

Voor meer informatie: east-fruit.com

Publicatiedatum: