Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nico, Job en Wim Ephraim :

"Het leuke aan de reststromen van het pootgoed is dat er nog vrije handel is"

Tholen - Na de afgelopen vijf jaar al op het ouderlijk bedrijf van Aardappelhandel Ephraim in Espel meegewerkt te hebben, zijn Job en Wim Ephraim september vorig jaar ook mede-eigenaar geworden. "Onze vader zei altijd: 'Je bent welkom in de zaak maar zorg er eerst wel voor dat je eigen handel meeneemt.' Zo zijn we er langzaam ingegroeid en nu gaan we als viermanszaak verder."


Wim, Marja, Nico en Job Ephraim

De broers zijn actief aan de slag gegaan om hun eigen handel op te zetten. "Vroeger bestond de hoofdactiviteit uit de ondermaat en bovenmaat vanuit het pootgoed, maar daar zijn nu diverse reststromen zoals afgekeurde veldgewaspartijen, tweede sortering aardappelen en raapvoer bijgekomen. We zitten hier bij uitstek in een goed pootgoedgebied. En de boeren en handelshuizen weten ons nu steeds meer te vinden om alle reststromen af te zetten. Qua afzet in de industrie zijn we de laatste jaren gegroeid, denk aan de schillerij-, maar ook de vlokken- en zetmeelindustrie", vertelt Wim.

"Het leuke aan de reststromen is dat daar nog vrije handel zit. Dat is toch anders dan bij de frietindustrie, maar ook bij de consumptieaardappelen die steeds meer op contract worden geteeld", vervolgt Job. "Momenteel hebben we vooral veel vraag naar bovenmaatse poters. Die worden weinig aangeboden, omdat er veel aardappelen in het pootgoed verdwijnen. Andere jaren zag je dat de maten 55-op in het consumptiekanaal terechtkwamen, maar nu worden de maten 55-75 gewoon als pootgoed verkocht."

Aardappelhandel Ephraim voorziet overzeese klanten via exporteurs en voorziet Europese klanten zelf. "Oost-Europa komt nu steeds meer aan de markt. Er wordt in elk geval veel geïnformeerd, dat betekent nog niet meteen dat er ook gekocht wordt. Dit betreft verpakt product in 10 of 25kg of geleverd in big bags", vertelt Nico. "Kwalitatief verloopt het seizoen goed. Daarbij is er ook een goede vraag naar de tweede sortering, waar wat schurft of een beschadiginkje op zit. Daar komen we zodoende ook vlot vanaf."

"Voor de industrie lopen de prijzen op, maar voor de export is het lastiger om hogere prijzen te maken", vervolgt Job. Hij ziet het seizoen met vertrouwen tegemoet. "Met de prijzen moet dat best goed komen, alleen of de beschikbaarheid voor ons voldoende blijft, is even de vraag. Het aanbod bovenmaats pootgoed is momenteel echt aan het opdrogen. Veel telers zijn al klaar of bijna klaar met sorteren en houden de bovenmaatse die er nog zijn vast voor het pootgoed."

Voor meer informatie:
Aardappelhandel Ephraim
Noordermiddenweg 6-II
8311 RA Espel
[email protected]
www.ephraimpotatoes.nl (wordt vernieuwd)