Het Spaanse uienareaal zal naar verwachting aanzienlijk toenemen in 2024/2025, aangezien zaadbedrijven een opmerkelijke groei van hun afzet melden, vooral in de vroege gebieden in het zuiden van Spanje, zo stelt Procecam, de vereniging van uientelers van Castilla-La Mancha."In het huidige seizoen is het areaal al met 16% gegroeid en die trend zal zich in het komende seizoen doorzetten. Er wordt dus verwacht dat we de areaalkrimp van 30% van twee seizoenen geleden weer te boven zullen komen", zegt Luis Fernando Rubio, directeur van Procecam. "Dit is te danken aan de aantrekkelijke prijzen van de afgelopen twee seizoenen, die ook niet-gespecialiseerde telers hebben aangetrokken. De uitbreiding van het areaal zal plaatsvinden in alle teeltgebieden, maar vooral in Andalusië en Murcia. En als het aanbod sterk toeneemt, zullen de prijzen niet langer zo winstgevend zijn", waarschuwt hij.

Ongeveer 30% van de Spaanse uien wordt geëxporteerd, maar de vraag op de exportmarkt is niet hoog. "De handel vordert traag en met de wegversperringen in Frankrijk en België wordt daar nu nog een schepje bovenop gedaan", zegt Luis Fernando Rubio.

De voorraad Spaanse uien zijn lager dan de sector aanvankelijk had geraamd, wat heeft geleid tot een daling van 6% in de export de afgelopen 3 maanden.

"De voorraden zijn lager dan verwacht vanwege de opbrengstdaling door de hitte tijdens het groeiseizoen en de oogst. De sector tast een beetje in het duister of er voldoende uien beschikbaar zullen zijn voordat de nieuwe oogst begint, ook al omdat het importproduct uit het zuidelijk halfrond – voornamelijk uit Nieuw-Zeeland en Australië – waarschijnlijk met 15 à 20 dagen vertraging zal aankomen vanwege de situatie in de Rode Zee. De omleiding van de schepen via Zuid-Afrika zullen niet alleen de aankomsten vertragen, maar ook de prijs van het product aanzienlijk verhogen", legt Luis Fernando Rubio uit.

"In ieder geval stelt de lagere huidige vraag ons in staat om het beschikbare aanbod goed te doseren", voegt hij eraan toe. "Hoewel de prijzen niet zo buitensporig zijn als vorig seizoen, blijven ze hoog voor deze periode van het seizoen, rond € 0,68-0,70 per kilo voor de zakken van 25 kg."

Voor meer informatie:
Luis Fernando Rubio
Procecam
Calle San Clemente, 50
02600 Villarrobledo (Albacete) – Spanje
lfrubio@procecam.es
www.procecam.es