Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Môrester

Uien van de Westelijke Kaap klaar voor export

"Een koele lente, gevolgd door een hete en droge zomer: ideaal weer voor de uienoogst duizend meter boven zeeniveau", merkt Charl van der Merwe op, marketingmanager bij Môrester Estate in Ceres.

In de bergachtige omgeving, de Koue Bokkeveld genaamd, is het uienseizoen net begonnen en loopt tot medio juli, misschien iets later.

“We willen graag meer uien exporteren dan vorig jaar, toen we minder dan 10% van onze oogst naar Europa, het VK en het Midden-Oosten stuurden,” zegt Van der Merwe, opmerkend dat de West-Kaap graag zijn uienexport wil uitbreiden.

“Het is een van de betere jaren qua kwaliteit en houdbaarheid. Qua volume zal het waarschijnlijk gemiddeld zijn.”

Vanuit het noordelijk halfrond is er een goede vraag naar grote uien - 70mm diameter en meer - en hij begrijpt dat er een tekort is aan uien met een diameter van 90mm+.

“Ik denk dat hier onze kans ligt. We hebben goede volumes uien van de vereiste grootte om te voldoen aan de vraag van buitenlandse kopers.”

Uientelers rond Ceres zijn beperkt in het gebruik van hun irrigatiesysteem, waardoor slechts een deel van hun uienareaal wordt bereikt. Ondanks deze beperking hebben ze ervoor gekozen om het uienareaal niet te verkleinen en streven ze naar een vergelijkbare omvang als het gemiddelde over de afgelopen vijf jaar.

"In de afgelopen twee jaar hebben veel telers zich voorbereid om volledige pivotcirkels te irrigeren tijdens loadshedding. Ze zijn begonnen met het installeren van generatoren en het benutten van alternatieve energiebronnen, wat natuurlijk bijdraagt aan de productiekosten. Maar slechts weinig telers in dit gebied laten uienpercelen onbeplant vanwege loadshedding."Hij merkt op dat uienpakstations in de Koue Bokkeveld in verschillende mate zijn gemechaniseerd, met behulp van lokale of internationale technologie, maar geen enkel pakstation is op dit moment volledig gemechaniseerd.

Voor meer informatie:
Charl van der Merwe
Môrester Estate
Tel: +27 23 316 1198
[email protected]

Publicatiedatum: