Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"LNV begrotingsdebat met resultaat"

Verleden week waren de begrotingsdebatten in de Tweede Kamer. "Hoewel er een beleidsarme begroting voor lag, heeft juist de Tweede Kamer (die tijdens de formatie aan het stuur zit) enkele goede budgettaire wijzigingen voorgesteld. LTO herkende de eigen inbreng in aanloop naar de debatten terug in het debat en in de ingediende voorstellen", zo meldt de organisatie.

Agrarisch natuurbeheer en groene diensten
Ondanks de brede steun voor agrarische natuur (ANLb) en groenblauwe diensten, waren er het afgelopen jaar de nodige financiële tekorten. De CU diende daarom samen met andere partijen een voorstel in om met 100 miljoen euro gedurende vijf jaar het financieel gat in het ANLb (deels) te dekken. Doordat er nu al een meerderheid zich achter het voorstel geschaard heeft, zal dit voorstel bij de stemmingen zeker aangenomen worden. Ook wil de SGP met 50 miljoen euro voor de ecoregeling in 2024 een scenario zoals vorig jaar voorkomen. "GL-PvdA stelt voor om het project 1001ha kruidenrijk grasland van LTO en Urgenda een extra impuls te geven met geld voor duizend extra hectares. Het zijn goede tijdelijke oplossingen, maar ze bieden helaas geen structurele financiële zekerheid. Het is aan het volgend kabinet om deze handschoen op te pakken."

Van middelvoorschriften naar doelsturing
Een groot deel van het kamerdebat ging over de vele middelvoorschriften waar een agrarisch ondernemer zich aan te houden heeft. Maatregel op maatregel stapelt zich op. LTO bepleit daarom al langere tijd om juist het doel centraal te zetten. Zodat een boer of tuinder helder heeft op welke emissiedoelen hij of zij moet sturen. De omslag in dit denken wordt inmiddels van links tot rechts gedeeld door een groot deel van de Tweede Kamer. De wijze waarop dit vormgegeven wordt zal echter nog veel ruimte geven voor debat. Ook temperde minister Adema de hoop dat dit snel gerealiseerd kan worden.

Steun voor jonge boeren
De subsidieregeling ‘vestigingssteun’ voor jonge boeren is al aangekondigd in 2022, maar nog steeds niet operationeel. LTO riep de Tweede Kamer in aanloop naar het begrotingsdebat op dat het noodzakelijk is dat deze regeling snel en op korte termijn opengesteld wordt. Het is een goed voorstel van het CDA om uiterlijk voor de aanstaande zomer (Q2) deze regeling open te stellen voor jonge boeren, met een opgehoogd bedrag.

Gelijk speelveld voor biologische sector
LTO pleitte in aanloop naar het debat om een ‘Commissie Gelijk Speelveld biologisch’ op te richten. Daaruit moet advies volgen hoe de marktkansen voor de biologische sector verbeterd kunnen worden en welke maatregelen hiervoor nodig zijn. Volt heeft hiervoor een motie ingediend. Ook heeft Volt geopperd om tot een Europese voedselstrategie te komen, waarbij grensoverschrijdende marktafspraken komen voor verduurzaming en verdienvermogen.

Stemmingen
Dinsdag zal er over alle ruim veertig ingediende moties gestemd worden. In aanloop naar deze stemmingen deelt LTO het standpunt over de voorliggende voorstellen met de fracties. Pas over twee weken, nadat ook de begrotingen van andere ministeries behandeld zijn, wordt over het pakket aan begrotingen gestemd.

Bron: LTO Nederland

Publicatiedatum: