Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

British Onions Producer Association kondigt baanbrekend Fusarium-onderzoeksproject aan

Uien staan wereldwijd op de tweede plaats als belangrijkste groentegewas, met een jaarlijkse opbrengst van 100 miljoen ton. In het Verenigd Koninkrijk vormen uien ook een van de belangrijkste gewassen, met een opbrengst van ongeveer 500.000 ton in 2022, wat een waarde vertegenwoordigt van € 187 miljoen. Fusarium Basal Rot (FBR) vormt een aanzienlijke bedreiging voor de Britse uiensector en veroorzaakt verwoestende verliezen, zowel vóór als na de oogst. Deze verliezen dwingen uientelers uit het bedrijf te stappen, en met de verergering van het probleem door klimaatverandering, is er dringend behoefte aan innovatieve oplossingen.

In reactie hierop is een baanbrekend onderzoeksproject gestart door de British Onions Producer Association (BOPA), geleid door een divers team van deskundigen op het gebied van teledetectie, tuinbouwkunde en biologie. Het project, dat gefinancierd wordt door Innovate UK in het kader van Defra's Farming Innovation Programme, beoogt een revolutie teweeg te brengen in de detectie en bestrijding van FBR door middel van een veelzijdige aanpak. Via geavanceerde moleculaire diagnostiek, agronomische inzichten en geavanceerde technologieën wil het team uientelers voorzien van de middelen die nodig zijn om FBR in elk stadium van de teelt te bestrijden.

Het onderzoeksproject heeft een budget van € 1,1 mln en een duur van 24 maanden, met een team dat bestaat uit de British Onions Producer Association, het innovatieve R&D-bedrijf B-hive Innovations, G's Growers, Moulton Bulb Company, Stourgarden, Bedfordshire Growers en waarbij onderzoekers van de University of Warwick, RSK-ADAS, CHAP (Crop Health and Protection), VCS Agronomy en Allium & Brassica Centre betrokken zijn.

"Samen werken we aan nieuwe methoden om het FBR-risico vóór het planten te beoordelen, geïnfecteerde uien in het veld en tijdens de oogst op te sporen en vroege tekenen van infectie in de opslag te identificeren," legt Andy Gill van B-hive Innovations en algemeen projectleider uit. "Ons doel is ambitieus: de aanwezigheid van FBR met 50% terugdringen, mogelijk miljoenen aan jaarlijkse verliezen besparen en de duurzaamheid van de sector op de lange termijn verbeteren."

"De Britse uiensector heeft echt moeite om FBR te bestrijden," zegt Tim Elcombe, voorzitter van de British Onions Producer Association en teler in Bedfordshire. "Gewasverliezen kunnen oplopen tot 40% en dit kost de sector meer dan € 11,6 mln per jaar. Als sector hebben we dringend behoefte aan betere detectie- en managementoplossingen."

De impact van dit onderzoek reikt verder dan financiële voordelen, met potentiële voordelen zoals verminderde afhankelijkheid van import en verbeterde duurzaamheid. Door telers uit te rusten met effectieve strategieën om FBR op te sporen en te bestrijden betekent dit project een cruciale stap om de toekomst van de Britse uiensector veilig te stellen.

"De combinatie van onderzoek is indrukwekkend," zegt Sam Rix, R&D-voorzitter van de British Onions Producer Association en afkomstig uit Stourgarden. "Het project richt zich op elk aspect van het uienteeltproces, van moleculaire diagnostiek vóór het planten, via beeldvorming in het veld, tot FBR-detectie in winkels om infecties zo vroeg mogelijk op te sporen. Dit zou uientelers moeten voorzien van een breed scala aan nieuwe technologieën."

Voor meer informatie:
Pauline Sutton
British Growers Association
+44 01507 602427
Pauline.sutton@britishgrowers.org

Publicatiedatum: