Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe productielocatie voor De Groene Vlieg

De Groene Vlieg is bezig met de bouw van een nieuwe productielocatie in Dronten. "Met de Steriele Insecten Techniek (SIT) helpen we telers de plaag uienvlieg te beheersen. En de nieuwbouw in Dronten betekent dat we straks veel meer steriele vliegen kunnen leveren."

Luuk Heling van De Groene Vlieg heeft op de Themadag Uien in Dronten op 10 januari 2024 een presentatie gegeven over de schadelijke insecten in de uienteelt en de maatregelen die men hiertegen kan treffen. Opvallend is dat zeker 80% van de toehoorders last had gehad van insecten in het afgelopen teeltseizoen (uienvlieg, bonenvlieg, trips of mineervlieg), maar dat slechts 50% probeert om deze schade te voorkomen.

Steriele Insecten Techniek
"De werking van de SIT op de uienvlieg is al bij veel telers bekend. Dat een collectieve aanpak helpt om het probleem of de uitdaging beheersbaar te maken, is nog niet bij iedereen doorgedrongen. En dat tijdig beginnen met de SIT ook een maatregel is om schade in de toekomst te voorkomen, realiseren zich helaas evenmin alle betrokkenen. Echter, als je nu start terwijl je nog geen zichtbaar probleem hebt, kun je voorkomen dat je in de toekomst niets meer kunt doen aan een insectenprobleem in de teelt. Op het moment dat je schade ziet, is het moeilijk terug te dringen. De populatieopbouw van insecten gaat namelijk exponentieel; niet 1 op 1, maar eerder in een verhouding van 1 op 300 nakomelingen."

Locatie Dronten
"Vanuit De Groene Vlieg willen we de teler helpen om zijn uitdagingen voor te zijn door gedurende de hele uienteelt de teler te ontzorgen met de inzet van steriele vliegen die opbouw van populatie tegengaan. Daar hebben we de teler en zijn of haar buurman of buurvrouw wel bij nodig. We kunnen alleen beheersen als we met z’n allen meedoen. En als wij voldoende gesteriliseerde vliegen hebben. Voor aankomend seizoen hebben we voldoende vliegen voor de gebieden waar we al jaren zitten en voor de gebieden waar de schade nu nog niet zichtbaar is. Voor de toekomst willen we alle ‘onbeheersbare’ gebieden gaan aanvliegen en beheersen vanaf onze nieuwe productielocatie in Dronten. We zijn volop aan het bouwen en hebben de planning om in juli 2024 operationeel te gaan. De hele productie en sterilisatie voor een groot deel van Nederland en daarbuiten komt in Dronten te liggen. Uiteraard houden we Nieuwe-Tonge er ook bij voor de productie, want daar ligt onze basis en onze meeste kennis."

Ontzorgen
"Vooralsnog met z’n allen de schouders eronder en zorgen dat wij begin maart alle orders en routes in ons systeem hebben staan zodat onze veldmedewerkers de uientelers weer kunnen ontzorgen! Het labpersoneel is op de hoogte van onze te verwachten uitbreiding dus we zullen er alles aan doen om de resultaten uit het veld zo snel mogelijk terug te koppelen naar de telers. Wij hebben er zin in om de uienteelt op hoog niveau te houden en voor de telers weer een mooi product met een dito prijs te realiseren."

Voor meer informatie:
De Groene Vlieg
0187 – 65 18 62
info@degroenevlieg.nl
www.degroenevlieg.nl

Publicatiedatum: