Danielle is toegetreden tot het bestuur van Stichting Exploitatie Reservegronden Flevoland alsook tot de Raad van Toezicht van Stichting Hemus. Ze vervangt Ineke Mastenbroek, die al haar maximale bestuurstermijnen heeft vervuld. Samen met voorzitter Matthijs Bierman en penningmeester Victor Smit, vormt Danielle het nieuwe drietal dat samen met de beide directeur-bestuurders Jaco Burgers en Rosemarie Slobbe de lijnen zal uitzetten voor deze Flevolandse bedrijven.
Directeur-bestuurders Jaco Burgers (links) en Rosemarie Slobbe (rechts), met de bestuursleden van ERF en Hemus. Foto's: Ingrid Veeman.
Danielle (1972) heeft bodemkunde gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en is eigenlijk al op 1 januari 2024 van start gegaan. Samen met Jaco en Rosemarie heeft ze kennisgemaakt met de dagelijkse praktijk van de biologische landbouwbedrijven. ERF is 27 jaar geleden opgericht om grootschalig biologisch te telen op gronden, vaak aan de stadsranden, die kortere of langere tijd worden beheerd maar altijd op afroep beschikbaar zijn voor andere bestemmingen. Zusterbedrijf Hemus richt zich op de realisatie van een rendabel agro-ecologisch voedselproductiesysteem, door in samenwerking met partners te onderzoeken en experimenteren op gronden in langdurig beheer. Ook het delen van de kennis die daarbij wordt ontwikkeld, is een belangrijke activiteit van Hemus.
Voorbeeldfunctie in 'real-life' omgeving
"Ik ben zeer vereerd dat ik het stokje van Ineke Mastenbroek mag overnemen", vertelt Danielle. "Wat me aanspreekt in ERF is de visie op de integratie van grootschalige biologische akkerbouw met natuur. Ik zie dat ERF echt een voorbeeldfunctie vervult, ook met Stichting Hemus erbij, waar echt gepionierd wordt met strokenteelt en agroforestry. En dan niet op een proefboerderij, maar in een 'real-life' commerciƫle omgeving.
Danielle de Nie en Ineke Mastenbroek.
Voor mij is het ook een verbreding van mijn eigen horizon. Ik kom vanuit het veenweidegebied, waar ik vooral werkte aan natuurinclusieve veehouderij en dat met zowel gangbare als biologische boeren. ERF en Hemus zitten in de polder met grootschalige biologische akkerbouw. Ik hoop er zelf ook veel van te leren: Hoe ziet 'het systeem' eruit in de akkerbouw, hoe maak je keuzes voor je bouwplan, welke risico's loop je als akkerbouwer wat zijn je strategieƫn om die te mitigeren? Kortom, ik kijk er erg naar uit om de komende bestuursperiode een waardevolle rol te kunnen vervullen bij ERF en Hemus", aldus Danielle.
De basis gelegd voor Hemus
Op 12 februari jongstleden ontmoette het voltallige bestuur elkaar, tevens was het de laatste vergadering waar Ineke Mastenbroek haar bijdrage aan leverde. Ze kijkt terug op een bestuurstijd met veel ontwikkelingen. "Waar de sector het nu helaas nu moeilijker heeft, met afzet, prijzen, toenemende kosten en extremere weersomstandigheden, hebben we in de vele voorgaande jaren bij ERF juist ook mooie ontwikkelingen in de gewasteelten gezien. ERF heeft gepionierd in het opzetten van strokenteelt en met mijn medebestuursleden heb ik de basis kunnen leggen voor Hemus. Het is mooi om te constateren dat het nu groeit en samenwerkingspartners krijgt. Ook zijn we de keten ingestapt door medeaandeelhouder te worden van Bio Brass." Ineke heeft ook hard gewerkt aan de governance. "Er zijn ook altijd de wat saaiere dingen maar die zijn vaak heel belangrijk. We hebben nu een goede structuur neergezet."
Inspireren met praktijkkennis over agro-ecologische landbouw
Voorzitter Matthijs Bierman maakt er geen geheim van dat hij Ineke niet graag laat gaan. Desalniettemin is hij erg enthousiast dat het bestuur in Danielle een kundige opvolger heeft gevonden. "In een tijd waarin de toekomst van de landbouw in Nederland meer dan ooit ter discussie staat en politieke steun onzeker is, is het van groot belang om aan te tonen waar agro-ecologische akkerbouw op schaal toe in staat is", licht hij toe. "Met ERF en Hemus willen we bijdragen aan de maatschappelijke discussie, aan wetenschappelijk onderzoek en vooral velen inspireren door praktijkkennis te vergaren en te delen", legt hij uit.
Zowel de directies als besturen van ERF en Hemus hopen dat de agrarische sector en maatschappelijke groeperingen samen gaan optrekken om de beweging richting agro-ecologische akkerbouw te versterken. "Hoe wij dat samen voor elkaar krijgen is een vraag die ons de komende jaren volop bezig zal houden", denkt Matthijs. "Daarbij zullen wij de (zelf)kritiek niet schuwen en bereid zijn in de spiegel te kijken. (Biologische) akkerbouw zoals die nu bedreven wordt, is nog lang niet ideaal. Verdere integratie van diverse functies, in ieder geval landbouw en natuur is van groot belang. We staan voor flinke uitdagingen maar die gaan we ook met elkaar aan."
Voor meer informatie:
ERF
Bronsweg 22c
8222 RB Lelystad
[email protected]
www.erfbv.nl