Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jordi van den Bosch, Freeland:

"Er wordt al flink geïnformeerd naar Egyptische uien"

Tholen - Het vollegrondsgroentenseizoen bij Freeland verloopt momenteel wat kalmpjes. "De export van de Nederlandse uien houdt momenteel niet over. De prijs is goed, maar de vraag loopt nog geen storm. Ook is de kwaliteit eigenlijk zoals je die twee maanden later zou verwachten. Wel verwachten we veel vraag naar Egyptische uien", vertelt Jordi van den Bosch.

"Op de beurs in Berlijn werd al flink geïnformeerd naar Egyptische uien, dus daar zijn we ons momenteel op aan het voorbereiden. Alles valt en staat nu even met de exportstop, maar we krijgen dit seizoen weer een mooi volume Egyptische uien in alle maten en ook in de biologische variant beschikbaar. Desgewenst kunnen we ook rechtstreeks containers vanuit Egypte sturen."

Het Egyptische bosuienseizoen loopt bij Freeland alweer richting einde seizoen. "Die afzet is dit jaar mooi doorgelopen. De prijzen zijn oké, we hebben dit jaar een goed aanbod tot onze beschikking, maar de vraag blijft nog wel eens achter. Het is altijd de vraag wanneer het Duitse bosuienseizoen van start gaat. Men zegt ze altijd vroeg te hebben, maar toch valt de start vaak later uit. We houden daarom goed vinger aan de pols, zodat we de seizoenen goed op elkaar aan kunnen laten sluiten."

"Ook krijgen we wel aanvragen voor peen, maar de Nederlandse durft niemand te exporteren, daarom halen wij nu wat peen uit Egypte", vervolgt Jordi. "Ook hebben de natte weersomstandigheden hun weerslag op de aanvoer van de prei. We horen nu dat er Nederlandse telers zelfs met de hand aan het oogsten zijn, dus daarmee zijn we weer terug in de tijd. Als die situatie aanhoudt, zal dat ook wel resulteren in hogere prijzen."

"Spaanse bloemkool wordt voor lagere prijzen aangeboden, de Franse bloemkool zit zelfs nog iets hoger in prijs. Zelf hebben wij niet zoveel last gehad van de protestacties. Wel horen we van klanten die afzien van laden omdat ze niet zeker waren dat de producten op tijd arriveerden."

"Met pompoenen hebben we een vrij rustig seizoen. Er is weinig import beschikbaar. Wel voeren wij teeltproeven uit in diverse landen", vervolgt Jordi. In het verleden verkocht Freeland ook meer zoete aardappelen, maar daarmee is op de rem getrapt. "Je ziet bij zoete aardappelen dat als de markt goed is, iedereen er in lijkt te stappen. Maar vervolgens raak je de minder gangbare maten aan de straatstenen niet kwijt."

Met de biologische tak voorziet Freeland Organics hoofdzakelijk biologische uien en pompoenen aan haar klanten. "Waar mogelijk proberen we het pakket bij onze klanten uit te breiden. Zo krijgen we dit jaar mooie aantallen Egyptische bio-uien binnen. We zien de bio-tak als een dieseltje. Die afzet loopt niet meteen als een speer, maar we zien er op lange termijn zeker toekomst in."

Voor meer informatie:
Jordi van den Bosch
Freeland
Nijbracht 126
7821 CE Emmen
+31 591 670570
[email protected]
www.freeland.nl