Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hans Huistra nieuwe CEO Royal HZPC vanaf 1 september

Royal HZPC Group verwacht over het boekjaar 2023 / 2024 (juli – juni) een vergelijkbaar resultaat te behalen als het jaar 2022 / 2023. Daarnaast kondigt Gerard Backx, CEO van Royal HZPC Group, aan terug te treden bij het veredelingsbedrijf. Hans Huistra, CCO van Meatable neemt per 1 september 2024 Gerards rol over.

Solide resultaat in een turbulent jaar
Het oogstjaar 2023 leverde in Europa, met name in Nederland, een lage opbrengst per hectare pootaardappelen in de potermaten op. Dit komt door een laat en nat voorjaar gevolgd door warme en droge maanden. Hierdoor kan Royal HZPC Group vanuit Europa beduidend minder tonnen verkopen dan gepland. Veel klanten kopen dit jaar ook bovenmaten om die als pootaardappel te gebruiken. Daarmee wordt een deel van het tekort aan beschikbaarheid gecompenseerd. In landen buiten de EU is daar veelal toestemming van de overheid voor nodig. Een uitzondering wordt zelden gegeven, maar dit jaar zijn deze uitzonderingen gemaakt. Buiten Europa zijn de opbrengsten over het algemeen juist hoger dan gemiddeld en groeit Royal HZPC Group stevig door.

Gerard Backx: "We verwachten dat het totale tonnage die we verkopen en/of door licentienemers wordt afgezet, toeneemt met 3%, ondanks de daling in directe verkopen vanuit Europa van ruim 10%. Dit is inclusief de additionele verkopen van bovenmaten." Het tonnage in licentie geteeld door licentienemers van Royal HZPC Group groeit met 25%, vooral in Amerika en Azië. Door de veranderende verhouding tussen directe verkopen en tonnen geproduceerd door licentienemers, in combinatie met gestegen verkoopprijzen, blijft de omzet hetzelfde als vorig jaar: ongeveer €420 miljoen.

Het veredelingsbedrijf voorziet een gelijkblijvende bruto marge van €71 miljoen en gelijkblijvende normale operationele kosten. Ze verwacht echter hogere totale kosten door mogelijke voorzieningen voor moeilijk inbare debiteuren in politiek onrustige regio’s in de wereld. Dit element veroorzaakt onzekerheid in de verwachting van het eindresultaat. Het nettoresultaat van Royal HZPC Group wordt geschat tussen €5 en 7 miljoen, exclusief kosten van het Connecting Growers programma.

Wisseling van CEO Royal HZPC Group
Gerard Backx (1959) heeft enige tijd geleden aan de Raad van Commissarissen (RvC) aangegeven dat hij in de loop van 2024 terug wil treden als CEO van Royal HZPC Group. Hij leidt het aardappelveredelingsbedrijf met hart en ziel sinds 2001.

De RvC benoemt 1 september 2024 Hans Huistra tot CEO van Royal HZPC Group. Hans is in 1968 geboren in Joure en is momenteel COO van Meatable. Hij heeft meer dan dertig jaar leiding gegeven bij onder andere Unilever, Friesland Campina, Hero en Fonterra. De afgelopen zeven jaar is hij tevens lid geweest van de Raad van Toezicht van Cosun. Hans heeft in diverse landen gewoond en gewerkt. Hij heeft een ruime ervaring in de agrarische en voedselsector in Europa, Azië, Amerika en Afrika, waarbij de interactie met agrariërs altijd van groot belang is geweest.

Na de benoeming van Hans Huistra in september, blijft Gerard voor Royal HZPC Group werken zolang dit gewenst is.

Voor meer informatie:
HZPC Holding
+31 (513) 48 98 88
info@hzpc.com
www.hzpc.com

Publicatiedatum: