Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“Telers holistisch helpen”

Tholen - Veredeling en gewasbescherming kunnen niet zonder elkaar. Telers hebben zowel goede rassen als gewasbeschermingsmiddelen nodig om tot optimale teelten te komen. BASF helpt telers hierbij. Om te benadrukken dat BASF deze onderdelen samenbrengt, stonden ze op Fruit Logistica op de beurs met de groentezadendivisie BASF | Nunhems, gewasbescherming en digital solutions met als slogan: Connecting for greater value.

Maximilian Becker en Marko Grozdanovic van BASF | Nunhems en Simone Cerutti van Horta, onderdeel van BASF Digital Solutions

In de stand op de beurs in Berlijn komen we begin februari geen gewasbeschermingsmiddelen tegen. Fruit Logistica is een AGF-handelsbeurs, en dus draait het om rassen. Denk aan de traanloze ui Sunions, een meloenenportfolio vol innovaties en aan inmiddels 25 ToBRFV-resistente tomatenrassen. "Vijf jaar geleden waren we nog niet zo groot in tomaat. We zijn in dit segment snel gegroeid", geeft Maximilian Becker aan. Hij is Senior Vice President van het groentezadenbedrijf BASF | Nunhems sinds eind 2022. Daarvoor was hij al directeur van de Portugese tak van BASF.


Ronvine, de laatste ToBRFV-resistente introductie van Nunhems

Digital Solutions
Bij een bak koffie, en voor Maximilian en Senior Vice President Global Strategic Marketing Agricultural Solutions Marko Grozdanovic een glas water na een dinsdagochtend vol gesprekken, benadrukken de mannen dat het echt om 'connecting' gaat, en niet om 'integrating'. Iedere tak zijn eigen specialiteit, en daarnaast sinds twee jaar ook een nieuwe tak: Digital Solutions.

Die laatste tak is, zeker in de hightech tuinbouw, nu nog behoorlijk onbekend. Horta is het paradepaardje qua digitale oplossingen. Het is een bedrijf dat is ontstaan als spin-off vanuit de Italiaanse Katholieke Universiteit Piacenza. Op het gebied van digital farming was men er vroeg bij, geeft Simone Cerutti, Managing Director van Horta, later die ochtend aan. "We zijn in Italië begonnen met modellen die de beste beslissingen helpen maken over gewasbescherming, watergift en bemesting. Ook zijn we in staat oogst te voorspellen."

Teeltkennis
Op dit moment is Horta actief in veertien open teelten, waaronder ook tomaat. De ambitie is om ook de stap naar kasteelt te zetten, maar eerst wil men 'een full cucurbit portfolio' realiseren.

"Met de overname van Horta in 2022 zijn we in staat om ons portfolio van zaden en eigenschappen en gewasbescherming verder aan te vullen met een digitaal landbouw- en beslissingsondersteunend systeem dat helpt om duurzame opbrengstverbeteringen te realiseren", zegt Marko.

Sinds mei 2022 is Horta onderdeel van BASF. In 2018 kochten de Duitsers al Xarvio Digital Farming Solutions, een gewasoptimalisatieplatform, aan. Beide bedrijven worden nu samengevoegd, waarna Horta wereldwijd wil gaan opereren. "Ons sterke punt is dat we ontstaan zijn vanuit agronomen en niet puur vanuit ICT-kennis", benadrukt de managing director van Horta.

Teeltkennis heeft BASF volop in huis. Met die kennis richten ze zich tegenwoordig nadrukkelijker op de teler, waar eerst de focus ook nog meer dieper in de keten gericht was. Ketencontacten behouden blijft belangrijk, maar de koers is wel verlegd, geeft Maximilian aan. Hij schetst een beeld van BASF | Nunhems als verbinder tussen teler en ketenspeler. "De tijd is nu rijp om over onze nieuwe aanpak te vertellen. We willen de teler holistisch helpen." Oftewel: het geheel is meer dan de som der delen."

Verwachtingsmanagement
Samen met de groei van de tak Digital Solutions wijzen Maximilian en Marko op het 'sterke portfolio' dat men te bieden heeft. De rassen zijn al genoemd, maar ook qua gewasbescherming is er ontwikkeling. "Onder meer met biologicals", weet Marko. Met moderne technieken is er steeds meer mogelijk.

Dat geldt zeker ook voor veredeling, waar nieuwe genomische technieken een veelbesproken onderwerp zijn. BASF|Nunhems houdt het ook nauw in de gaten. De blik is op Europa gericht. Als de Europese Unie instemt met gebruik van technieken zoals Crispr-Cas, dan zullen de veredelaars het ook gaan gebruiken. "Maar verwacht niet dat veredeling van nieuwe rassen opeens twee keer zo snel gaat", waarschuwt Maximilian. "New Genome Editing Technicques (NGTs) gaan geen gamechanger zijn. We moeten de verwachtingen managen." Potentieel is er wel, vult Marko aan. "Maar we wachten eerst Europese toestemming af."

Hulp van AI
Met een samenspel van veredeling en gewasbescherming moeten telers de uitdagingen van klimaatverandering tackelen. Zo is de afgelopen jaren bijvoorbeeld de zaadproductie van prei vanuit Italië naar Frankrijk en Nederland verhuisd. Maximilian wijst op het nut van artificiële intelligentie bij het maken van dit soort beslissingen. "Met moderne technieken, zoals AI, kun je beter vooruit te kijken."

Iets wat men overigens ook jaren geleden al deed met wat er destijds bekend was en qua technische mogelijkheden voorhanden. "Dat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen nog verder onder druk zou komen te staan, wisten we zo'n vijftien jaar gelegen ook al. Destijds vooral met dank aan experts in regelgeving. Die kennis is toen ook met veredelaars gedeeld." Een ander inzicht is dat het organiseren van voldoende arbeid een steeds grotere uitdaging is. Ook dat zat eraan te komen. Inmiddels is hiervoor in ijsbergsla bijvoorbeeld een innovatie aanstaande. Een ras met een verlengde 'nek' zodat mechanisch oogsten beter kan.

En over vooruitkijken gesproken, kan de markt nog een compleet nieuwe groente verwachten? Maximilian en Marko beginnen te lachen. Als het er al aan zit te komen, houden ze dat nog even voor zich, maar de focus, die ligt eerder op oplossingen met veredeling, gewasbescherming en digitalisering voor klimaatverandering en arbeid.

Voor meer informatie:
BASF | Nunhems
www.agriculture.basf.com
www.nunhems.com