Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

VS rapporteert over Salmonella-uitbraak gelinkt aan rode uien

Uit een recent rapport van de Food and Drug Administration blijkt dat een schapenboerderij waarschijnlijk heeft bijgedragen aan de besmetting van uien. Deze bevinding werd gedaan toen onderzoekers op zoek gingen naar de oorzaak van een uitbraak in 2020 van Salmonella Newport voedselinfecties in verband met rode uien uit de zuidelijke San Joaquin Valley en Imperial Valley in Californië.

"De uitbraak, die 1.127 gemelde binnenlandse ziektegevallen en 515 gemelde Canadese gevallen veroorzaakte, is de grootste Salmonella-uitbraak in meer dan tien jaar," aldus het onderzoeksrapport. "Deze uitbraak is ook opmerkelijk omdat het voedingsmiddel, hele rode uien, een rauw tuinbouwproduct is dat nog niet eerder in verband werd gebracht met een uitbraak van een door voedsel overgedragen ziekte."

De specifieke uitbraakstam van Salmonella Newport werd in de meeste geteste deelmonsters niet aangetroffen, 11 deelmonsters, 10 water en één sediment, verzameld in de buurt van één van de teeltvelden die in de traceback werden geïdentificeerd, waren positief voor Salmonella Newport, en vertegenwoordigden in totaal drie verschillende stammen.

"Hoewel er geen sluitende hoofdoorzaak kon worden geïdentificeerd, zijn er verschillende factoren geïdentificeerd die mogelijk hebben bijgedragen aan de uitbraak van rode uien in 2020, waaronder de belangrijkste hypothese dat besmet irrigatiewater dat werd gebruikt in een teeltveld in Holtville, Californië, kan hebben geleid tot besmetting van de uien. Hoewel ons onderzoek niet plaatsvond tijdens de oogstactiviteiten, suggereerden visuele observaties van de betrokken rode uienteeltvelden verschillende plausibele mogelijkheden voor besmetting, waaronder irrigatiewater en het grazen van schapen op aangrenzend land. "

Het onderzoek vond niet plaats tijdens de verpakkingsactiviteiten. Visuele observaties en een controle van de verpakkingspraktijken bevestigden echter talrijke mogelijkheden voor de verspreiding van door voedsel overgedragen ziekteverwekkers zoals Salmonella, waaronder tekenen van binnendringing van dieren en ongedierte, evenals oppervlakken die in contact komen met voedingsmiddelen die niet zo vaak als nodig geïnspecteerd, onderhouden, gereinigd of ontsmet zijn om de producten tegen besmetting te beschermen, aldus het rapport van de FDA.

Thomson International, de uienteler, heeft tijdens het onderzoek samengewerkt met de FDA en blijft samenwerken met de FDA over de bevindingen en aanbevelingen van het agentschap.

Salmonella-isolaten uit twee sediment-submonsters en twee water-submonsters die tijdens dit onderzoek werden verzameld, bleken door WGS genetisch verwant te zijn aan klinische isolaten uit uitbraken van door voedsel overgedragen ziekten in 2016 en 2018, respectievelijk Salmonella Muenchen en Salmonella Montevideo, die in verband werden gebracht met de consumptie van spruiten.

Dit kan duiden op de persistentie en verspreiding van menselijke pathogenen in dit teeltgebied, een geconcentreerd zaadgebied voor de teelt van kiemgroenten, wat een besmettingsrisico kan vormen voor alle producten. FDA heeft opdracht gegeven voor een follow-up met de geassocieerde bedrijven.

Voor meer informatie:
Food Safety News
1012 First Avenue
Seattle
Washington 98104-1008

Publicatiedatum: