Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

India's uienexportverbod blijft van kracht tot maart 2024

Onlangs heeft de Indiase overheid aangekondigd dat het verbod op de export van uien zal voortduren tot het einde van het huidige boekjaar. Tegelijkertijd is opgemerkt dat de verzending van essentiële groenten, waaronder uien, kan worden toegestaan op verzoek van andere landen via diplomatieke kanalen. Deze beslissing komt op een moment waarop de binnenlandse uienprijzen stijgen, nadat ongeveer 0,3 miljoen ton uien zijn geëxporteerd naar landen zoals Bhutan, Bangladesh, Sri Lanka en Mauritius. "Het verbod op de export van uien blijft gelden tot maart 2024. Echter, de overheid staat de verzending van voedselproducten, waaronder uien, toe aan landen die hierom verzoeken via diplomatieke kanalen," aldus een hoge ambtenaar.

Na de invoering van het exportverbod in december, werden opmerkelijke prijsstijgingen waargenomen op de belangrijkste uienmarkten. Zo steeg de gemiddelde mandiprijs in Lasalgaon, Nashik, Maharashtra, met 25%. Op vergelijkbare wijze stegen de groothandelsprijzen in Delhi's Azadpur mandi, de grootste AGF-markt van Azië. Desondanks verwachten ambtenaren en marktcomitédirecteuren dat de prijzen binnenkort zullen dalen. Ze schrijven dit toe aan de beperkte hoeveelheid goedgekeurde export en de aanstaande rabi-oogst. Historisch gezien draagt deze oogst ongeveer 60% bij aan de totale output en ondersteunt het de leveringen tot oktober.

Interessant is dat de periode een aanzienlijke stijging van de inflatie in de retail voor uien zag en een aanzienlijke toename van de exportvolumes in het voorgaande boekjaar, wat de volatiliteit en strategische importantie van de uienhandel en -prijzen in India onderstreept. De interventie van de overheid door middel van exportverboden, minimale exportprijzen en exportrechten weerspiegelt de voortdurende inspanningen om de binnenlandse aanvoer en prijzen te stabiliseren.

Hoge retailprijzen
De prijzen van uien zijn in opmars, wat uitdagingen met zich meebrengt voor zowel de consument als de horeca. De stijging van de uienprijzen volgde op de beslissing van de Indiase regering om het verbod op uienexport in te trekken. Bij Lasalgaon Agriculture Produce Market Committee (APMC) -- de grootste groothandelsmarkt voor uien in het land --schoten de gemiddelde groothandelsprijzen van uien op maandag met 40 procent omhoog.

De gemiddelde prijs van uien per 100 kg steeg van Rs 1,280 naar Rs 1,800 op maandag, met minimum- en maximumprijzen die respectievelijk op Rs 1,000 en Rs 2,100 per 100 kg werden geregistreerd.

[Rs 100 = €1,10]

Bron: financialexpress.com

Publicatiedatum: