Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Meerwaarde van een grondbehandeling Rudis en Serenade"

Strategie tegen bodemgebonden ziekten in ui

Na een zeer bewogen teeltseizoen van afgelopen jaar worden de eerste plannen gemaakt voor het nieuwe seizoen, zo schrijft Bayer Agro. "Tijdens de teelt hebben we het afgelopen jaar problemen gezien met Fusarium en bacterierot, maar ook nu in de bewaring valt het niet in alle gevallen mee. De problemen zijn gerelateerd aan de weersomstandigheden gedurende het groeiseizoen. Vroeg veel neerslag en daarna droogte met zomerse temperaturen hielpen de bodemgebonden ziekten in de hand."

Er zijn diverse maatregelen waarover nagedacht dient te worden om een goede oogst te kunnen veiligstellen. Naast perceel- en rassenkeuze moet ook worden nagedacht welke middelen tegen de bodemgebonden ziekten kunnen worden ingezet.

Onderzoek effecten in zaaiuien
"Het afgelopen jaar hebben we onderzocht wat de mogelijkheden zijn van de inzet van Rudis en Serenade in de teelt van zaaiuien om de bodemgebonden ziekten te beheersen."

"Op elf percelen hebben we de effecten onderzocht van de grondbehandeling van Rudis + Serenade in zaaiuien. De middelen zijn volvelds toegepast en ingewerkt voor zaai. Tijdens het seizoen was een betere beworteling een effect wat we op elk perceel terugzagen ten opzichte van de standaard (grondbehandeling Rudis). De combinatie van Rudis + Serenade gaf daarnaast een 4% meeropbrengst en minder uitval van Fusarium en bacterie in de bewaring. De resultaten van het onderzoek tonen aan dat de toevoeging van Serenade een interessante meerwaarde biedt om een verhoogde opbrengst te behalen en een gezondere ui in de bewaring over te houden."

Toepassing
Serenade kan op de volgende manieren worden toegepast:

  • Serenade 5 L/ha toevoegen aan de Rudis, volvelds toepassen en inwerken
  • Serenade 5 L/ha toepassen op de rij met vloeibare toepassingsapparatuur tijdens zaai

Serenade heeft een breed etiket en mag in alle uien (zaaiui, 1e jaars, 2e jaars, sjalot, picklers, zilverui) worden toegepast met een grondbehandeling.

Ook wanneer er geen Rudis gebruikt wordt, kan er wel voor een Serenade grondbehandeling gekozen worden, om zo een weerbaarder gewas te realiseren.

Met de grondbehandeling wordt gebruikgemaakt van de sporen van de bacteriƫn vanuit de Serenade. Deze zijn bestand tegen de weersomstandigheden die in het voorjaar aan de orde kunnen zijn.

Serenade kan worden gecombineerd met vloeibare startmeststoffen. Test vooraf de tankmixen met de gewenste hoeveelheid water bij toepassen en gebruik filters groter dan 100 mesh.

Bron: Bayer Agro

Publicatiedatum: