Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan Van Luchene, Bruwier Potatoes:

"Er lijkt momenteel sprake van een impasse op de aardappelmarkt"

Tholen - De kaarten worden momenteel op de borst gehouden op de aardappelmarkt. Dit legt Jan Van Luchene van Bruwier Potatoes uit. "De markt is sinds Nieuwjaar fors in de lift gegaan en in een snel stijgende markt wachten verkopers met de afzet van hun vrije aardappelen. Daarnaast loopt de export van geen kant door de hoge prijzen. Het resultaat lijkt een soort impasse op de markt."

Het was een bijzonder najaar voor de Belgische aardappelen. Door de hevige regenval en daarmee gepaard gaande overstromingen is alles lang in het veld gebleven. "Inmiddels is nog altijd niet alles van het veld en zal het ook niet meer uit de grond gehaald worden. Het verlies wordt in België geraamd op zo'n 7 procent, iets meer in Vlaanderen dan in Wallonië. Bewaarproblemen waren er best wel wat, maar die zijn ondertussen opgelost. Vandaag rest enkel nog de goede kwaliteit in bewaring", gaat Jan verder.

"Het resultaat is echter dat men aan het wachten is met verkopen. Enerzijds omdat ze weten dat een deel van de oogst verloren is. Daarnaast kijken ze naar buiten en zien ze dat het nog altijd nat is. Volgende maand zou iedereen weer het land op moeten om met de werken te beginnen, maar je vraagt je langzaamaan af of dit wel gaat lukken. We zijn er nog niet, maar de gedachtes beginnen al die kant op te gaan. Vorig jaar was hetzelfde aan de hand, wat de prijzen fameus hebben doen stijgen. Men denkt simpelweg dat het dit jaar weer kan gebeuren, waardoor er afgewacht wordt."

"De markt is sinds Nieuwjaar al in een fors stijgende lijn gegaan", vervolgt de handelaar. "Typisch voor een stijgende markt is dat zo lang het snel gaat er geen verkopers zijn. Het enige verschil met vorig jaar is echter dat de opbrengsten toen heel laag waren. Daardoor was er amper sprake van vrije aardappelen. Dit jaar zijn de opbrengsten heel goed geweest, waardoor er, ondanks de verliezen, wel degelijk best wat vrije aardappelen zijn. Eerder genoemde factoren spelen degenen met vrije aardappelen in de kaart, vandaar de huidige impasse."

Het zorgt op het moment dus voor een zeer rustige aardappelmarkt. "Er is eigenlijk vrijwel geen vraag aanwezig vanuit exportzijde. Ik hoor het ook veel van exporteurs uit Nederland. Veel bestemmingen haken gewoon af met dergelijke prijsniveaus. In de Balkan trekken ze naar Oost-Europa voor hun aardappelen. Ja, de kwaliteit is minder, maar ze zijn nu eenmaal goedkoper. Dan is men al sneller tevreden met een mindere kwaliteit als het prijsniveau zo significant verschilt. Er is amper handel, vergelijkbaar met vorig jaar."

Hoe het er dan voor de komende maanden uit gaat zien, durft Jan niet te voorspellen. "Het is heel moeilijk te zeggen. Normaliter spreekt men na een paar natte dagen van een grotere kans op droger weer, maar we weten het niet. Het weer zit sinds vorig jaar maart al tegen en iedereen heeft het er wel een beetje mee gehad. Het mag wel weer wat beter en dan kan de markt misschien loskomen." Of de importaardappelen nog van effect zullen zijn, is dan ook lastig te zeggen. "Wij zijn zelf geen importeur, maar ik kan me inbeelden dat, gezien onze huidige hoge prijzen, import uit Zuid-Europa of Egypte voor bepaalde markten een zeer aantrekkelijk alternatief wordt. Het wordt afwachten."

Voor meer informatie:
Jan Van Luchene
Bruwier Potatoes
Galgestraat 1A
B-8790 Waregem, België
+32 56 61 33 33
info@bruwier.be
www.bruwier.be