Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nieuwe oogst uit Peru bij Agro Centre Holland

"Ongezonde situatie op rode uienmarkt leidt ertoe dat klanten Nederland steeds meer gaan mijden"

Tholen - "Absurd", zo noemt Carl van de Wiel van Agro Center Holland het rode uienseizoen. "We zagen het al een beetje aankomen. Er waren Europees gezien minder rode uien gezaaid en de kwaliteit viel ook niet overal mee. Dat resulteert in deze torenhoge prijzen." Toch is van een Hosanna-stemming bij de uienhandelaar, die zich sinds de oprichting gespecialiseerd heeft in rode uien, geen sprake. "Je kunt wat verdienen aan de uien die je op voorraad hebt, maar op lange termijn is deze situatie niet gezond. Bij klanten is er op dit moment enorm veel weerstand en dat drukt de afzet enorm. In het buitenland worden de rode uien voor aanzienlijk lagere prijzen aangeboden. Sommige landen stoppen gewoon met bestellen."

Bonnetje op de VTA van € 1,20
Dat de prijzen in Nederland nog altijd hoog in de boom zitten is volgens de handelaar met name te verklaren door speculanten die volgens hem niets op die markt te zoeken hebben. "Vorige week stond er een bonnetje op de VTA van € 1,20. Die speculant denkt zo zijn eigen voorraad op te waarderen en dat de handel hierin meegaat. Zo naïef! Zij hebben er baat bij om de prijzen op te drijven. En de boeren schermen daar vervolgens mee. Op korte termijn lijkt dit gunstig, maar ik vrees dat steeds meer gefrustreerde afnemers Nederland gaan mijden, daar maak ik me best zorgen om. En uien raken eigenlijk nooit op, zo is de ervaring van Carl. "Er blijft altijd aanbod op de markt. Veel telers hebben aan speculanten verkocht, dus dan lijkt het dat de oogst verkocht is, maar die komt nog een tweede keer op de markt."

"En de importuien zijn nu volle bak onderweg. Er komen rode uien uit Tasmanië, Chili, Peru, Argentinië, Nieuw-Zeeland en zelfs Senegal deze kant op. Zij bieden nieuwe oogst aan uien voor 90 cent en minder kant-en-klaar in Europa aan. En dan denken boeren hier nog een euro te kunnen vangen en vervolgens moeten wij als handel daar ook nog wat aan verdienen. Ik verwacht dat de meeste verpakkers dan ook niet al te veel meer bij gaan kopen. Doordat de volumes op de markt lager zijn moet je tenslotte per vrachtauto meer marge maken om hetzelfde resultaat te boeken. Dat levert momenteel vooral gefrustreerde klanten op. Je ziet nu dat Duitse discounters gewoon stoppen met het aanbieden van rode uien."


Nieuwe oogst Peruaanse uien

"Zelf heb ik vorige week vrijdag de eerste uien uit Peru binnengekregen. Prachtige nieuwe oogst, die we voor 1 euro per kilo verkopen. Ook Egypte heeft ontzettend veel aangeplant en is zelfs een maand eerder gaan planten dan gebruikelijk. Dat wil niet zeggen dat de uien een maand eerder op de markt komen, maar we verwachten wel dat die half april deze kant opkomen. Dan zal de druk ook vrij snel van de markt zijn", constateert de uienhandelaar.

Klanten op zoek naar alternatieven
"India heeft momenteel de exportstop van witte uien er al afgehaald en de verwachting is dat ze ook de export van rode uien ieder moment open kunnen stellen. Daar liggen de prijzen momenteel op de binnenlandse markt rond de 20 cent per kilo. Nu zullen ze niet meteen de Nederlandse markt gaan bedienen, het is toch een ander type ui, maar als daar de export losbarst zullen ze wel rode uien naar onze traditionele afzetmarkten sturen. Je merkt toch dat klanten nieuwe wegen zoeken. Zo was China dit jaar al veel aan de markt en ook wordt er veel in Frankrijk besteld voor komend seizoen. Klanten gaan steeds meer op zoek naar alternatieven en gaan Nederland mijden."

"In het buitenland is er alweer veel uitgezaaid en ook in Nederland zal het rode uienareaal volgend seizoen wel weer toenemen, al kun je niet overal rode uien telen", zegt Carl. In vergelijking met de rode uienmarkt is er op de sjalottenmarkt dit jaar sprake van een wat saaie markt. Iedereen die afzetkanalen heeft, kan de sjalotten prima kwijt, maar er is weinig extra vraag. "

Voor meer informatie:
Carl van de Wiel
Agro Centre Holland BV
Neerhofstraat 8
4761 BM Zevenbergen
Tel: +31 (0)168 371230
info@red-onion.com
www.red-onion.com