Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Polen importeert enorme volumes uien uit Rusland

Temidden van massaprotesten door Poolse telers tegen de import van AGF-producten uit Oekraïne, wijzen analisten van EastFruit op de opmerkelijke gevallen van dubbele standaarden door de Poolse autoriteiten en de agrarische gemeenschap.

In dit artikel beschreven we hoe de Poolse minister van Landbouw van Polen de publieke opinie manipuleerde en regelrechte leugens vertelde over de import van Oekraïense producten. Echter, noch de heer Czeslaw Siekierski noch Poolse telers uitten enige ontevredenheid over de massale import van uien uit Rusland.

Volgens officiële Poolse handelsstatistieken was Rusland de voornaamste leverancier van uien aan de Poolse markt vanuit niet-EU-landen, en stond het op de derde plaats na Duitsland en Nederland in het algemeen. Tussen augustus 2023 en eind december 2024 kocht Polen 24.300 ton uien van Russische leveranciers. Ter vergelijking: in dezelfde periode leverde Oekraïne bijna 500 keer minder uien aan Polen dan Rusland. Opmerkelijk genoeg leverden zelfs Kazachstan en Oezbekistan minder uien aan Polen dan Russische exporteurs.

Dit is helemaal niet verrassend, aangezien de groothandelsprijzen voor uien in Rusland vandaag de dag 2,5 keer lager zijn dan de prijzen in Polen. Dienovereenkomstig kan Polen niet concurreren op prijs met Russische uien en lokale handelaren kopen ze graag van Rusland om de Poolse consumenten te voeden.

Polen staat in de top 10 van 's werelds grootste exporteurs van uien. Voornamelijk worden uien geëxporteerd naar EU-landen en naar Oekraïne. Ondanks de massale import van goedkope uien uit een land dat openlijk zijn vijandigheid tegenover Polen verklaart, veroorzaakt dit geen protesten onder Poolse telers. Echter, het feit dat Oekraïense frambozentelers extra geld verdienen, wekt zoveel emoties op dat het hen ertoe dwingt om zowel de wet van hun eigen land als de wetgeving van de Europese Unie openlijk te overtreden.

Voor meer informatie: east-fruit.com

Publicatiedatum: