Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Optische sorteermachines efficiënt inmeten en ontwerpen met HiCAD

Flikweert Vision is gespecialiseerd in het automatiseren van sorteerprocessen in de agri-foodsector, door het integreren van specialistische apparatuur in de bestaande sorteerlijn, zoals de QualityGrader of Divider. Omdat elke sorteerlijn uniek is, maakt Flikweert Vision voor een naadloze integratie gebruik van HiCAD-software in combinatie met een 3D-scanner.

Flikweert Vision is fabrikant van zogeheten optische sorteermachines. "Met behulp van geavanceerde cameratechnologie en kunstmatige intelligentie zijn we in staat om bijvoorbeeld aardappelen en uien te sorteren, maar ook productvreemde voorwerpen zoals stenen en kluiten uit het productieproces te halen", zegt directeur Stefan Flikweert. Hij is het bedrijf samen met zijn broer en neef drie jaar geleden gestart en werkt inmiddels samen met meer dan twintig collega's dagelijks aan nieuwe initiatieven. "Ons concept slaat aan en bespaart de agrariër ontzettend veel tijd en ongemak."

Pointcloudmodule in HiCAD
Een bestaande sorteerlijn in de agri-foodsector is doorgaans opgebouwd uit verschillende componenten van verschillende machinefabrikanten, weet Stefan. "Onze machine hierin integreren, is best een uitdaging. Zo beschikt negen van de tien klanten niet over tekeningen van de aanwezige sorteerlijn. En als er al tekeningen van zijn, dan zijn deze vaak niet meer actueel. Het komt er dus op neer dat wij de bestaande situatie moeten opnemen en opmeten. Inmiddels doen we dat niet meer handmatig met een rolmaat, fotocamera en notitieblok, maar maken we gebruik van een 3D-scanner. In 15 minuten is de bestaande situatie volledig digitaal in kaart gebracht. Deze informatie wordt via de pointcloud module ingelezen in HiCAD, wat maakt dat we in no time een heel goed beeld hebben van hoe de schuur en de bestaande sorteerlijn eruitziet. Het scheelt ontzettend veel tijd en voorkomt fouten."

Stefan erkent wel dat de kritische punten en overgangen nog gedetailleerd ingemeten moeten worden. "In de puntenwolk zitten vaak wat kleinere verschillen, zeker als het licht te wensen overlaat in de te scannen ruimte. Maar het 'grove werk' laat zich perfect in kaart brengen. Sterker nog, we doen niets anders meer. Omdat de tijdsbesteding zo gering is, scannen we zelfs al bij een oriëntatiegesprek. Mocht het een opdracht worden, kunnen we direct een goede inschatting maken van de installatie." Stefan is daarnaast erg te spreken over de staal- en plaatwerkmodule in HiCAD. "Het werkt fijn. Sowieso beschikt HiCAD over vele modules die zijn toegespitst op ons soort bedrijven, dit werkt aangenaam en efficiënter."

Voor meer informatie:
ISD Group
+31-(0)73 615 3888
info@isdgroup.nl
www.isdgroup.nl

Publicatiedatum: